Розпочато будівництво найбільших у світі радіотелескопів
Розпочато будівництво найбільших у світі радіотелескопів

Розпочато будівництво найбільших у світі радіотелескопів

Дуже чутлива радіообсерваторія наступного покоління почала оживати, зараз офіційно розпочато будівництво на масиві квадратних кілометрів (SKA) в Австралії та Південній Африці. Науковий об’єкт з подвійним розташуванням має стати одним із найбільших на Землі та запропонує астрономам новий спосіб досліджувати деякі з найбільш фундаментальних питань про космос, коли операції почнуться пізніше цього десятиліття.

Обсерваторія SKA створюється близько трьох десятиліть і є дітищем астрономів з усього світу, які зібралися разом у 1980-х роках, щоб дослідити, як радіохвилі можуть розповідати історії про історію Всесвіту. У 2012 році організація Square Kilometer Array (SKA) оселилася на двох майданчиках у Південній Африці та Австралії, щоб спільно розмістити об’єкт, скориставшись відсутністю радіохвиль, створених людиною, у віддалених регіонах для чітких спостережень за космосом.

Для цього буде використано понад 100 000 антен на австралійському майданчику в країні Ваджаррі в Західній Австралії та 197 антен у Кару в Південній Африці, де вже працює попередній телескоп MeerKAT. Це зробить обсерваторію SKA найбільшою радіоастрономічною обсерваторією у світі. Церемонії відбудуться в обох місцях у понеділок, щоб відзначити початок будівництва.

«Телескопи обсерваторії SKA стануть одним із найбільших наукових досягнень людства», — сказав генеральний директор організації SKA, професор Філіп Даймонд. «Я брав участь у проєкті SKA протягом останніх 30 років, тому нарешті побачити початок будівництва на місці є важливою подією».Обсерваторія SKA має стати найбільшою радіоастрономічною обсерваторією у світі

Після того як обсерваторія SKA запрацює, вона використовуватиме свою неперевершену чутливість для виявлення радіосигналів, які випромінюють космічні джерела на відстані мільярдів світлових років. Це виведе сферу радіоастрономії на нову територію, дозволяючи вченим досліджувати таємниці темної матерії та темної енергії, а також вивчати ранні глави Всесвіту, документуючи народження та смерть ранніх зірок, щоб зрозуміти, як утворилися галактики.

«Щоб розглянути чутливість SKA в перспективі, SKA може виявити мобільний телефон у кишені астронавта на Марсі, на відстані 225 мільйонів кілометрів», — сказав старший науковий співробітник Кертінського інституту радіоастрономії Австралії, доктор Денні Прайс. Більш захоплюючим є те, що якщо на сусідніх зірках є розумні суспільства з технологіями, подібними до нашої, SKA зможе виявити сукупний «витік» випромінювання з їхніх радіо- та телекомунікаційних мереж — перший телескоп, достатньо чутливий, щоб досягти цього». Джерело

Джерело матеріала
loader
loader