Прорив у термоядерному синтезі: у США вперше провели реакцію з позитивним виходом енергії
Прорив у термоядерному синтезі: у США вперше провели реакцію з позитивним виходом енергії

Прорив у термоядерному синтезі: у США вперше провели реакцію з позитивним виходом енергії

КИЇВ. 13 грудня. УНН. Американські вчені вперше успішно провели реакцію ядерного синтезу, що привело до чистої природи енергії. Про це йдеться в пресрелізі Мінэнерго США, передає УНН.

Деталі

За словами міністра енергетики США Дженніфер Гранхольм,  це видатне досягнення для дослідників і співробітників National Ignition Facility, що приведе до ще більшої кількості відкриттів.

За даними відомства, експеримент перевищив граничне значення термоядерного синтезу, спрямовуючи 2,05 мегаджоуля (МДж) енергії до мети, що у свою чергу призвело до 3,15 МДж вихідної енергії термоядерного синтезу та вперше продемонструвало фундаментальну наукову основу для інерційної термоядерної енергії (IFE).

Додамо

Вчені працюють над установками термоядерного синтезу з початку 1950-х років. У класичних ядерних реакторах для отримання енергії використовується реакція розпаду, в ході якої важких атомних ядер виходять більш легкі елементи. У термоядерних установках має, навпаки, відбуватися синтез більш важких атомних ядер із легших.

Така реакція схожа на те, що відбувається всередині зірок і в перспективі повинна дозволяти отримувати практично необмежену енергію. Однак для її протікання необхідно розігрівати матеріали до мільйонів градусів і знайти спосіб протягом тривалого часу утримувати їх у такому стані.

На це потрібно витрачати енергію, і експериментальні термоядерні установки витрачають її більше, ніж роблять. Вченим у Ліверморі вперше вдалося зробити більше, ніж витратити. Це не призведе до негайного створення робочих термоядерних установок, але показує, що їхня робота досяжна на практиці.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader