Американські вчені розробили справжній живий годинник
Американські вчені розробили справжній живий годинник

Американські вчені розробили справжній живий годинник

Мабуть, багато хто пам'ятає майже живі іграшки з дитинства – тамагочі. За ними треба було доглядати немов дитину. Тепер дорослі можуть згадати свої безхмарні роки, а багато хто бере свої іграшки, тільки у вигляді смартгодинника.

Живий організм?

Вчені приватного дослідницького університету Чикаго вирішили питання частої заміни електронних пристроїв, що створюють численні сміттєві відходи. Конструктори освітнього закладу штату Іллінойс втілили в життя схему спеціального смарт-годинника, де за їх функціонування відповідає псевдоплазмоїдальний слизовик – найпростіший організм. Маючи подібний годинниковий пристрій, можна без запізнень встигнути на будь-яку зустріч, навіть провести бонуснийраунд казино ВІП, не хвилюючись про те, що гаджет підведе у найвідповідальніший момент.

Інноваційне відкриття має кілька особливостей:

  • слизову масу без твердого покриву — багатоядерну клітину або їх ціле угруповання необхідно годувати певним чином, що схоже на гру з тамагочі;

  • найпростіша зооспора функціонує лише за повного здоров'я, наявності харчування, яке отримує шляхом всмоктування через клітинну перетинку;

  • ідея передбачає встановлення емоційного взаємозв'язку із живим хронометром;

  • прототип показує поточний час, є сигналізатор серцевого ритму;

  • є короткочасний режим сну;

  • при тривалій відсутності поживних речовин, зооспора переходить до тривалого сплячого режиму, який визначається навіть роками, через які слизовик можна повернути до нормального життя;

  • годування відбувається за допомогою складу, що нагадує вівсяну кашу.

Таксон із групи найпростіших розташований на дні спеціального поглиблення. Годування організму спричиняє зростання зооклітини, збільшуючись розміром. При досягненні зооспори протилежної сторони виїмки включається встановлений струмопровідний ланцюг, що активує датчик серцевого ритму.

На думку вчених, наявність у гаджеті живої істоти завадить власнику годинникового пристрою бездумно викинути його на комп'ютерне звалище, якщо власнику захочеться придбати новий годинник. Двостороння співпраця стане вигідною обом “істотам” – зооклітці та людям. Присутність своєрідного електронного кіборга має змінити ставлення людства до постійної утилізації комп'ютерних девайсів, які збільшують щорічний обсяг цифрового сміття на 40 млн. тонн.

Численні опитування співробітників дослідницького закладу показали, що при використанні звичайних девайсів і гаджетів, що носяться, йдеться лише про споживче до них відношення. Випадок із впровадженням живої клітини передбачає двосторонній зв'язок, який не дозволить викинути організм як непотрібний предмет прибрати в тумбочку на далеку полицю.

Американські вчені розробили справжній живий годинник - Фото 1

Як проходило проведення експерименту

Створивши розумний годинниковий механізм, вчені запропонували кільком добровольцям випробувати інноваційну розробку. Чоловіки та жінки півмісяця не розлучалися з хронометром, постійно підгодовуючи організм. Перші сім днів годування йшло до розростання зооспори до величини активації сигналізатора серцевого ритму. Другий тиждень минув без добавок харчових елементів. Внаслідок останнього таксон висихав із зупинкою роботи серцевого датчика.

Експеримент показав, що випробувані давали своїм братам меншим імена, дбали, немов про своїх дітей. Коли ж людям наказали припинити годувати годинникову істоту, випробувані почали відчувати провину, відповідальність перед живим організмом.

Проте вчені не впевнені, що подібне рішення знайде позитивний відгук у виробників електроніки, які віддають перевагу випуску нових гаджетів, але не реанімування старих.

Джерело матеріала
loader
loader