Кров для поранених: які лабораторні дослідження проводять донорам
Кров для поранених: які лабораторні дослідження проводять донорам

Кров для поранених: які лабораторні дослідження проводять донорам

Кожен українець може зробити свій внесок у спільну справу Перемоги та порятунку життя як військових, так і цивільних, ставши донором крові та її компонентів.

МОЗ роз’яснює , чи потрібно якось готуватися до донорства і  які лабораторні дослідження проводять донорам крові.

Кожен донор безоплатно отримує спектр лабораторних досліджень – вони важливі для гарантії безпеки як донора, так і реципієнта.

Зараз дивляться

Тестування відбувається в кілька етапів:

  • Перед донацією проводять забір капілярної крові для визначення рівня гемоглобіну. Це найважливіший показник для допуску до донації. Якщо рівень гемоглобіну занизький – донація скасовується.
  • Обстеження шляхом анкетування і медичного огляду. Якщо  за їх результатами протипоказань для донорства немає, проводять забір венозної крові для інших лабораторних досліджень. Ці дослідження передбачають визначення групової (О, А, В, АВ) та резус-належності (Rh+ або Rh−) донора.
  • Також визначають наявність Келл-антигену. Носіями Келл-антигену є всього сім відсотків людей. Але, якщо пацієнту, який не має такого антигену, перелити еритроцити донора, у якого він наявний, можуть виникнути небажані реакції.
  • Кров донора перевіряють на наявність інфекційних захворювань: ВІЛ, гепатиту В, гепатиту С, сифілісу.
  • Якщо маркери таких недуг виявлено, донора про це інформують, а отриману від донора кров чи компоненти крові, виготовлені з неї, вилучають, знешкоджують та знищують.

Нагадуємо, що триває всеукраїнська кампанія .

Читайте також:

Щоб стати донором, можна:

  • Звернутися до центру крові (практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров).
  • Записатися телефоном до бази донорів у центрах крові свого міста. Всі медичні заклади, які роблять запаси крові, мають власну базу донорів і за потреби крові зв’язуються з охочими здати кров (список центрів крові – за посиланням: ).
  • Записатися онлайн в реєстр донорів. Кожен, хто бажає донатити кров, може зареєструватися на відповідних вебсервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів. Внести свої дані можна на ресурсі .
Джерело матеріала
loader
loader