Не просто авто, чи коптер: у Львові волонтерка купили для військових справжнісінький БТР
Не просто авто, чи коптер: у Львові волонтерка купили для військових справжнісінький БТР

Не просто авто, чи коптер: у Львові волонтерка купили для військових справжнісінький БТР

БТР також розшукали на польській дошці оголошень, а гроші на нього збирали під час марафону.

У Львові дружина військового Орися Дем'янюк - легкоатлетка і багаторазова чемпіонка України – організувала акцію «Біжу по БТР». Пробіг відбувався і офлайн, і онлайн, а кожен учасник донатив. За місяць вдалося назбирати потрібну суму – понад мільйон гривень, йдеться в ТСН. 

“Я пам’ятаю як я перший раз написала в сторис, що друзі, шукаю БТР, допоможіть знайти. Більшість моїх друзів посміялися: “Ти що думаєш, то тобі ровер купити”, - пригадує Орися. 

Та багаторазовій чемпіонці України з бігу, у якої брат і чоловік - учасник Олімпійських ігор Дмитро Дем’янюк – на фронті, все ж вдалося здійснити задумане. 

Запит на бронетранспортер з’явився від рідних Орисі, які добровольцями пішли воювати. Жінка вирішила зібрати кошти тим, що вміє найкраще - організувала акцію «біжу по БТР». Офлайн учасники бігли у львівському парку, також можна було бігти онлайн – реєструватися на сайті і робити благодійну пожертву. За місяць вдалося назбирати потрібну суму – понад мільйон гривень. “Якби в Україні було 10 тисяч «Орись» можливо б ми вели трохи іншу війну”, - казали учасники марафонів. 

БТР знайшли у Польщі, та поки назбирали потрібну суму, його вже купили, тож пошуки продовжили. “Брат разом з побратимами шукали БТР на різних Інтернет-платформах, так вони потрапили на БТР на польському “Олх”, - пригадує Орися.

БТРу – півстоліття, колишній власник - поляк - проводив на ньому екскурсії, возив туристів. Коли дізнався, що БТР купують українці на фронт, то навіть частково відремонтував за власний кошт. Та попереду був ще один виклик - перетин кордону.

“Я не можу, як фізична особа, купити на себе БТР і зробити акт прийому-передачі для військових, тому я попросила пластунів мені допомогти з цим. БТР демілітаризований, в нас є документи, польська комісія це затверджувала, до цього документу ми апелювали на кордоні”, - розповідає про “оборутку” волонтерка. 

“Цей БТР куплявся для того, щоб безпечно заїхати на позиції, безпечно виїхати і за необхідності забрати поранених бійців. Надіємося, що він послужить вірою і правдою і врятує не одне життя”, - каже брат Орисі, який зараз на ротації і допомагає з ремонтом техніки. 

Після ремонту, БТР від Орисі вирушить на Луганщину.

Читайте також:

Юні винахідники привезли до України з міжнародних змагань срібло та бронзу: чим діти дивували світ

Мешканець Вінниччини засмутився, що його не взяли до війська, тож почав виказувати підтримку ЗСУ в своєрідний спосіб

"1984" Орвела, історія і класика: якими книжками відволікалися українці від війни

Джерело матеріала
loader