Мінус $190 млрд до 2026: у Bloomberg підрахували потенційні втрати економіки РФ
Мінус $190 млрд до 2026: у Bloomberg підрахували потенційні втрати економіки РФ

Мінус $190 млрд до 2026: у Bloomberg підрахували потенційні втрати економіки РФ

За рік війни проти України Росії вдалося уникнути економічної катастрофи, попри безпрецедентні санкції, проте вони мають відкладений ефект і впливатимуть на неї протягом наступних років, вважають економісти агентства Bloomberg.

За їхніми оцінками, до 2026 року Росія втратить $190 млрд, що приблизно дорівнює річному ВВП таких країн, як Угорщина або Кувейт.

– Ефект від санкцій є тривалим. До того ж процес санкцій не закінчився. Запроваджуються все нові й нові, – пояснив Олег В’югін, колишній високопосадовець Центробанку та Мінфіну РФ.

На думку експертів, у 2023 році економіці РФ буде складніше виживати через падіння доходів від продажу нафти та збільшення витрат на соціальні програми на тлі мобілізації сотень тисяч росіян, що спустошує ринок праці.

Зараз дивляться

– Економіка Росії, хоч і уникне краху, але залишиться під напругою і до 2026 року буде на 8% меншою, ніж була б, якби Путін не віддав наказ про напад на Україну в лютому 2022 року, – пише видання.

Головна економістка BCS Financial Group Наталія Лаврова пояснила, що обмеження імпорту технологій скорочує потенціал зростання економіки в довгостроковій перспективі, “а не призводить до одноразового спаду, який матеріалізується протягом одного року”.

Напередодні глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що у десятому пакеті санкцій ЄС проти Росії передбачено торгові обмеження на суму €11 млрд.

Його можуть затвердити до річниці повномасштабного вторгнення в Україну, тобто до 24 лютого.

Читайте
У десятому пакеті санкцій не буде обмежень щодо атомної галузі Росії – Politico
Джерело матеріала
loader