Церковне свято 21 лютого 2023 - що відзначають християни, прикмети і заборони дня
Церковне свято 21 лютого 2023 - що відзначають християни, прикмети і заборони дня

Церковне свято 21 лютого 2023 - що відзначають християни, прикмети і заборони дня

Церковне свято 21 лютого / depositphotos.com

Православна церква 21 лютого вшановує пам'ять старозавітного пророка Захарії і преподобного Феодора Стратилата.

Раніше ми публікували православний календар на лютий 2023 з важливими релігійними подіями.

Православне свято 21 лютого - день пам'яті пророка Захарії

Пророка Захарію називають також Захарія Серповидець. Це ім'я він отримав через одне своє видіння: одного разу святому приснився літаючий в повітрі сувій зі Словом Божим, який був у формі серпа.

Відео дня

Захарію з юного віку снилися пророчі сни. Також він написав книгу пророцтв, в якій передбачив останні дні Христа: Його вхід в Єрусалим, зраду за тридцять срібняків і затемнення Сонця під час розп'яття. Захарія вважається одним з дванадцяти малих пророків.

За часів вавилонського гніту Захарій втішав євреїв - пророкував, що скоро це закінчиться. Тому Захарію моляться про дарування надії, розраду і просять про гарний урожай.

Православне свято 21 лютого - день пам'яті преподобного Феодора Стратилата

Феодор Стратилат - один з найбільш шанованих християнських святих. Народився в III столітті в ромейському місті Євхаїти. Згідно з переказами, Феодор переміг змія, що мешкав неподалік від міста і приносив лихо місцевим жителям. За відвагу імператор Ліциній поставив його керувати містом Гераклеєю Понтійською, де Феодор навернув у Христову віру багатьох городян. 

Коли за наказом імператора Лікінія почалися жорстокі гоніння на християн, Феодор запросив імператора в Гераклею і пообіцяв, що особисто принесе жертву язичницьким богам. Лікіній повірив преподобному, але імператорську армію розбило військо святого. Незабаром Феодора Стратилата схопили і піддали тортурам. Але Господь зцілив його: повернувшись на місце страти, воїни побачили, що Феодор живий і неушкоджений. Вражені, вони попросили святого хрестити їх. Проте Феодор вирішив прийняти мученицьку смерть: коли його вели на страту, він одним тільки словом відчиняв двері темниць, а коли люди торкалися до його одягу, то зцілювалися від хвороб і бісів. "Стратилат" в перекладі з грецької означає "воєначальник".

Прикмети 21 лютого

Прикмети 21 лютого / фото pixabay
Прикмети 21 лютого / фото pixabay
  • Якщо в цей день туман стелиться по землі - незабаром випаде багато опадів.
  • Ранок морозний - весна буде ранньою.
  • Собака катається по снігу - скоро буде зовсім тепло.

Що можна робити 21 лютого

У цей день віруючі дотримуються одноденного посту: не їдять молочні продукти, м'ясо і яйця. Раніше в цей день селяни молилися про гарний урожай і наточували серпи - вважалося, що це приверне достаток.

Що не можна робити сьогодні

Згідно з традицією, точити ножі та інші колючо-ріжучі предмети, крім серпів, сьогодні не можна. Тому 21 лютого радять по можливості утриматися від хірургічних операцій і відвідувань стоматолога. Краще перенести їх на інший день.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Коли Великий піст 2023: що не можна робити і кому можна не постити
  • Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних
  • Вихідні в лютому 2023: коли відпочиваємо і які будуть свята
Джерело матеріала
loader