Вчені, ймовірно, знайшли найстаріший у світі туалет зі змивом
Вчені, ймовірно, знайшли найстаріший у світі туалет зі змивом

Вчені, ймовірно, знайшли найстаріший у світі туалет зі змивом

Вчені, ймовірно, знайшли найстаріший у світі туалет зі змивом / фото Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Science

Археологиу Китаї знайшли, можливо, найстаріший у світі туалет зі змивом. Уламки 2400-річного туалету, а також вигнута зливна труба були виявлені минулого літа серед руїн стародавнього палацу в місті Сіань. Вчені витратили кілька місяців на те, щоб зібрати їх докупи.

За інформацією державної газети China Daily, туалет, описуваний дослідниками як "предмет розкоші", знаходився всередині палацу, а труба йшла до зовнішньої ями.

Лю Руй, науковий співробітник Інституту археології Китайської академії соціальних наук, який входив до групи дослідників, що брали участь у розкопках, сказав, що туалет, швидше за все, був зарезервований для високопосадовців у період Воюючих царстав (475-221 рр.до н. е.) та пізнішої династії Хань (206 р. До н. е.– 220 р. н. е.). Він додав, що слуги, ймовірно, наливали воду в туалет щоразу, коли ним користувалися.

Відео дня

"Змивний туалет є конкретним доказом того значення, яке давні китайці надавали санітарії", - сказав Лю.

Читайте також:
У Норвегії знайшли найстаріший у світі рунічний камінь із загадковим написом
У Норвегії знайшли найстаріший у світі рунічний камінь із загадковим написом
Ізраїльські археологи знайшли гробницю повитухи Ісуса (фото)
Ізраїльські археологи знайшли гробницю "повитухи Ісуса" (фото)
Давньоримська монета відкрила для істориків імператора, якого вважали вигаданим
Давньоримська монета відкрила для істориків імператора, якого вважали вигаданим

Зараз археологи аналізують зразки, взяті з виявленого туалету, в надії з'ясувати, що люди їли в той час.

До того, як це відкриття було зроблено, винахід першого туалету зі змивом приписували англійському придворному Джону Харінгтону, який, ймовірно, встановив його для королеви Єлизавети в XVI столітті.

Туалетна революція в Китаї

Цікаво, що всупереч тому, що, як з'ясувалося, туалети зі змивом існували в Китаї ще 2400 років тому, широкий доступ до них і сьогодні залишається проблемою в деяких частинах країни.

Ще на початку свого перебування на посаді китайський лідер Сі Цзіньпін пообіцяв "революційно змінити" туалети країни, щоб поліпшити гігієну в сільській місцевості.

Він казав, що "проблема туалету – це не дрібниця, а важливий аспект будівництва цивілізованих міст і сільської місцевості". У 2021 році Сі закликав до подальшого просування "туалетної революції" в сільських районах країни. Він зазначав, що "завдяки постійним зусиллям з поширення чистих туалетів в останні роки житлові умови в сільській місцевості помітно поліпшуються", і говорив про те, що "туалетна революція" – важливе завдання щодо поліпшення життя села до 2026 року.

"Влада всіх рівнів повинна докладати спільних зусиль і виконувати свої обов'язки для досягнення ідеальних і практичних результатів", – говорив китайський лідер.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Улюблені російськими мародерами вироби з санфаянса подорожчали в РФ на 20-70%
  • "Туалету немає, але є баньки": полонений окупант розповів про свій побут в Росії (відео)
  • Викрадення століття: у РФ зняли телерепортаж про крадіжку сільського туалету (відео)
Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader