Крилаті "розумні бомби" JDAM вже працюють в Україні, – генерал США
Крилаті "розумні бомби" JDAM вже працюють в Україні, – генерал США

Крилаті "розумні бомби" JDAM вже працюють в Україні, – генерал США

Про це на круглому столі для ЗМІ заявив командувач ВПС США в Європі Джеймс Хекер.

Бомби JDAM в Україні

За словами Хекера, запас цих "розумних бомб", які можуть вражати цілі на відстані до 45 миль завдяки висувним комплектам крил, наразі відносно невеликий. Однак вони вже можуть створити реальні проблеми російським військовим.

У них достатньо, щоб завдати пару ударів,
– зазначив командувач ВПС США в Європі.

Генерал також підтвердив The War Zone, що він говорив саме про JDAM-ER. "Нещодавно ми доставили деякі високоточні боєприпаси [в Україну], які мають збільшену дальність і йшли трохи далі, ніж гравітаційна бомба, і мають точне [наведення]", — сказав Хекер.

Також він додав: "Це нещодавня можливість, яку ми змогли надати їм [Україні], ймовірно, протягом останніх трьох тижнів". Видання зазначає, що точна конфігурація JDAM-ER, передана нашій державі, поки невідома.

Що відомо про надання"розумних бомб"

  • У лютому 2023-го в Bloomberg оприлюднили інформацію про те, що США передадуть Україні бомбу дальнього радіуса дії з GPS-наведенням відому як JDAM-ER. Вона зможе вражати цілі на відстані 70 – 72 кілометри.
  • Пентагон тоді офіційно не визнав, що надсилає модифіковану версію боєприпасів Joint Direct Attack Munition компанії Boeing. У Міноборони США заявили, що відправлять "високоточні повітряні боєприпаси" в рамках пакета вартістю 1,85 мільярда доларів, оголошеного 21 грудня.
  • JDAM – це комплекти обладнання на основі технології GPS, які перетворюють прості авіабомби, що вільно падають, на всепогодні кориговані боєприпаси. Комплект включає інерційну систему навігації та GPS-приймач для підвищення точності, а також невеликі крила, що кріпляться в середній частині бомби, та хвостовий блок, який має кероване оперення, воно дозволяє бомбі коригувати свій курс під час польоту до цілі.
Джерело матеріала
loader
loader