Нові руки для героїв: у квітні у Львові буде запущений Центр з реабілітації та протезування
Нові руки для героїв: у квітні у Львові буде запущений Центр з реабілітації та протезування

Нові руки для героїв: у квітні у Львові буде запущений Центр з реабілітації та протезування

“Руки героїв” – сучасні біонічні протези рук з такою назвою встановили двом молодим українським захисникам, які втратили кінцівки на війні.

Як розповіли у своєму сюжеті журналісти Фактів ICTV, реабілітаційний центр Superhumans завдяки донорській підтримці приватних компаній встановив ці протези бійцям безкоштовно.

Зараз дивляться

Вже через місяць поблизу Львова відкриють частину реабілітаційної клініки, де будуть протезувати і реабілітувати цивільних і військових, які постраждали від війни.

…24-річний Віталій Іващук одягає біонічний протез руки і пробує робити перші рухи.

Хлопець з Житомирської області. З 2016-го три роки служив за контрактом. На початку повномасштабного вторгнення працював у Польщі, але відразу вирішив повернутися, щоб захищати країну. Став командиром відділення в 10-й окремій гірничо-штурмовій бригаді. У червні в боях на Луганщині був поранений.

– Їхали танки на штурм. Я сидів з РПГ, хотів підстрелити танк, але той підстрелив мене, я так завжди кажу, – посміхається Віталій.

Частину руки йому довелося ампутувати. Після лікування та реабілітації Віталію запропонували встановити біонічний протез, хлопець одразу погодився. Тепер захисник освоює комбінації з шести рухів, які він може робити напружуючи м’язи.

– Тут немає нічого складного, все дуже круто, він мені подобається, – оцінює протез воїн.

Читайте також:

Крім Віталія біонічний протез руки отримав і 30-річний Андрій Гідзун. На початку квітня захиснику відірвало кінцівку під час мінометного обстрілу на Миколаївщині.

– Біля мене прилетіло, я відкрив очі і побачив, що земля немов піднялася наді мною і відразу відчув сильний біль в руці. Дивлюся, а вона бовтається вже, – розповідає Андрій.

Біонічний протез бійцеві відразу сподобався, але щоб навчитися спритно ним користуватися потрібні час і багато практики.

Протези, які отримали захисники, називаються “Руки героїв”, вони британського виробництва. Вартість одного з дворічною гарантією 16 тис. фунтів. Але для хлопців вони безкоштовні. Їх оплатив і встановив реабілітаційний центр Superhumans за кошти донорських компаній.

За словами протезиста Хелдера Гонсалвеса, це індивідуальні протези, їх можна адаптувати конкретно під людину. Вони дуже легкі в порівнянні з іншими міоелектричними протезами, які є на ринку. Всі деталі надруковані на 3-D принтері, це робить протез дуже зручним у використанні і нескладним у виробництві.

Філію цього реабілітаційного центру відкриють у квітні біля Львова. Зараз будівлю ремонтують цілодобово. Спочатку запустять лабораторію протезування і басейн.

– У басейні буде стельовий підйомник для людей з інвалідністю для того, щоб можна було людину на візку спустити в басейн, – пояснила проєктний менеджер з будівництва реабілітаційного центру Superhumans Юлія Селезньова.

Захисників протезують не чекаючи відкриття, щоб вони не звикали до інвалідності. Протези готують і виготовляють за кордоном. А після запуску Центру всі етапи протезування будуть реалізовувати в Україні.

– Тут найсучасніші тренажери. Зараз навчаємо команди реабілітологів, ерготерапевтів, гідротерапевтів для того, щоб всі технології були тут, – говорить директорка реабілітаційного центру Superhumans Ольга Руднєва.

Віталій Іващук, як і багато інших захисників, прагне якнайшвидше навчитися користуватися протезом, щоб повернутися до побратимів.

Фото: МОЗ

Джерело матеріала
loader
loader