Співпрацював із Росією та перебуває під санкціями США: у КНР призначили нового міністра оборони
Співпрацював із Росією та перебуває під санкціями США: у КНР призначили нового міністра оборони

Співпрацював із Росією та перебуває під санкціями США: у КНР призначили нового міністра оборони

65-річного генерала призначили міністром під час Всекитайських зборів народних представників. Лі Шанфу включений до оновленого складу Центральної військової ради КНР.

Чому китайський генерал опинився під санкціями США

Лі Шанфу понад 30 років працював на космодромі Січан, зокрема очолював його протягом 10 років.

Як керівник установи Лі Шанфу став об'єктом у санкцій, запроваджених Державним департаментом США у вересні 2018 року у зв'язку із закупівлею 10 бойових літаків Су-35 та обладнання, що належить до зенітно-ракетного комплексу С-400.

Відомо, що закупівлю проводили в основного російського експортера озброєнь – "Рособоронекспорт".

Державний департамент Сполучених Штатів запровадив широкомасштабні обмеження проти російських юридичних осіб і Лі, щоб "покласти на Росію витрати у відповідь на її втручання в американський виборчий процес, розв'язання війни на сході України та іншу зловмисну діяльність".

Санкції включають заборону на операції з іноземною валютою під юрисдикцією США, заборону на операції з фінансовою системою Сполучених Штатів, а також блокування всього майна на території США і заборону на отримання візи.

Яку роль відіграватиме Лі Шанфу в обороні Китаю

Експерти вважають, що досвід Лі як технократа допоможе йому відіграти ключову роль у досягненні проміжних цілей президента Сі Цзіньпіна щодо Народно-визвольної армії Китаю (НВАК).

Оперативний і технологічний досвід наступного міністра оборони Китаю особливо актуальний, враховуючи, що НВАК прагне до 2049 року стати армією світового рівня,
– йдеться у повідомленні.

Американське видання Bloomberg припускає, що це призначення може створити потенційно незручну ситуацію, якщо Лі Шанфу коли-небудь зустрінеться з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Сі Цзіньпін знову став президентом: що відомо

  • Його одноголосно обрали главою КНР. Тож, він залишився керувати країною на третій термін. Відповідне рішення ухвалили 10 березня на сесії Всекитайських зборів народних представників 14-го скликання.
  • За наявними даними, Сі Цзіньпіна не лише обрали главою Китайської Народної Республіки, а й главою Центральної військової комісії країни.
  • Зауважимо, що Цзіньпін – перший глава КНР, обраний на третій термін. Нагадаємо, що вперше його обрали 14 березня 2013 року. Тоді він замінив на цій посаді Ху Цзіньтао.
  • Відомо, що перед голосуванням депутати спочатку схвалили план реформи Держради. Зауважимо, що це вищий виконавчий орган Китаю. Правда, наразі остаточний план реформи публічно не опублікований. За наявною інформацією, він повинен посилити централізоване керівництво Комуністичної партії Китаю.
Джерело матеріала
loader
loader