Гіркін заступився за УПЦ МП в лаврі, але потім їх висміяв: експерти попередили про ІПСО
Гіркін заступився за УПЦ МП в лаврі, але потім їх висміяв: експерти попередили про ІПСО

Гіркін заступився за УПЦ МП в лаврі, але потім їх висміяв: експерти попередили про ІПСО

Гіркін використав ситуацію, щоб звинуватити Україну в нібито релігійних гоніннях / REUTERS

Росія, найімовірніше, готує провокації, в тому числі інформаційні атаки, у зв'язку з видворенням їхньої церкви з Києво-Печерської лаври, вважає Інститут вивчення війни (ISW).

Напередодні за долю Московського патріархату, який безуспішно намагається відокремити себе від РПЦ, заступився терорист Ігор Гіркін (Стрєлков).

Гіркін і ще один бойовик Олександр Ходаковський використали цю ситуацію, щоб звинуватити Україну у нібито релігійних гоніннях. За їхніми словами, українська влада намагається нібито "нацькувати росіян по обидва боки "штучного кордону".

Відео дня

ІПСО росіян спрямована на делегітимацію української держави, зазначає Інститут вивчення війни.

Разом з тим вже сьогодні, 15 березня, Гіркін у відповідь на звернення до Зеленського митрополита Павла та інших осіб Московського патріархату з проханням не видворяти їх з лаври, заявив, що краще б попи тоді вже йшли "у католики".

У цьому відео попи МП згадують, як молилися за президенство Зеленського, тому просять "не ображати лавру".

УПЦ МП звернулася до Зеленського

"Пізно схаменулися, типу святі отці і браття! Раніше треба було, раніше! Не туди подалися, бідні, треба було відразу в уніати (а краще - у католики), або - куди гірше - у розкольники. А ви всі сподівалися, що "як-небудь пронесе" - і невинність збережемо, і прибуткова лавра у нас залишиться", - написав терорист.

УМП МП виселяють з Києво-Печерської лаври - що відомо

З 29 березня УПЦ МП має звільнити всі приміщення Києво-Печерської лаври. Адміністрація заповідника розірвала контракт з Московським патріархатом після знайдених комісією порушень договору.

Згідно з договорами, УПЦ МП могла вільно і безоплатно користуватися приміщеннями лаври, матеріальними цінностями і культовими спорудами.

Разом з тим Московський патріархат уперся, що покидати будівлі не буде, оскільки не бачить "юридичних підстав" такого рішення адмінстрації заповідника.

У Мінкульті зазначили, що покинути територію лаври доведеться усім духовним особам, які потрапили під санкції РНБО. А це, в тому числі, митрополит Павло.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • В одній з областей РФ офіційно заявили про початок вручення повісток
  • Військкомат в РФ відмовив росіянину у видачі військового квитка, пославшись на телевізор
  • З бронею і закритими вікнами: з'явилися унікальні знімки секретного поїзда Путіна
Теги за темою
УПЦ МП РПЦ
Джерело матеріала
loader