Люди почали пити молоко раніше ніж вважали вчені: у Польщі знайшли сироварів з кам'яного віку
Люди почали пити молоко раніше ніж вважали вчені: у Польщі знайшли сироварів з кам'яного віку

Люди почали пити молоко раніше ніж вважали вчені: у Польщі знайшли сироварів з кам'яного віку

Поселення культури лійчастого посуду існувало між 3650 і 3100 роками до нашої ери і це відкриття проливає нове світло на історію взаємин людини з великою та дрібною рогатою худобою. Традиційно вважалося, що протягом тривалого часу люди вирощували корів, кіз, овець та інших тварин заради м'яса, шкур і кісток. Однак останні дослідження показують, що молочне скотарство прийшло в Європу в епоху раннього неоліту.

Чому це відкриття надзвичайно цікаве

У нещодавньому дослідженні вчені виявили, що носії культури лінійно-стрічкової кераміки зберігали молочні продукти у своїх посудинах, на що вказує аналіз 4327 глиняних посудин з 70 доісторичних поселень. Водночас аналіз стародавньої ДНК свідчить про те, що молочне тваринництво поширилося набагато раніше, ніж алель rs4988235-A, пов'язана з толерантністю до лактози, закріпилася в європейських популяціях.

Щоб з'ясувати, чи зменшували жителі Європи в епоху неоліту негативні наслідки непереносимості лактози, Міранда Еванс з Йоркського університету разом з колегами з Британії та Польщі провела протеомний аналіз (аналіз протеїнів та встановлення нових білків) чотирьох посудин культури лійчастого келиха. Археологи знайшли стародавні артефакти на пам'ятці Славенцінек під час охоронно-рятувальних розкопок у 2016 році.

У стародавніх зразках вчені виявили молочні білки, характерні для овечого, козячого та коров'ячого молока, що вказує на те, що жителі поселення Славенцінек отримували цей продукт від різних великих і дрібних рогатих тварин.


Місце виявлення древньої кераміки зі слідами сиру / Royal Society Open Science

Дослідники також виявили казеїни, складні білки, що утворюються при сквашуванні молока, у стародавньому посуді, зокрема, в одній з пляшок-"нашийників". Подальші порівняння з експериментальними зразками дозволили вченим зробити висновок, що жителі Славенцінека переробляли молочні продукти на сир або сир.

Це відкриття вказує на те, що носії культури лійчастого посуду виробляли продукт, який міг довше зберігатися і легше транспортуватися. Крім того, перероблене молоко містило менше лактози, що зменшувало негативні наслідки непереносимості лактози в дорослому віці. Це відкриття дає цінну інформацію про історію молочного тваринництва та його вплив на розвиток людського суспільства.

Теги за темою
дослідження
Джерело матеріала
loader
loader