Церковне свято 17 березня 2023: що відзначають, що не можна робити
Церковне свято 17 березня 2023: що відзначають, що не можна робити

Церковне свято 17 березня 2023: що відзначають, що не можна робити

 Церковне свято 17 березня / pixabay.com

17 березня православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Павла та Іуліанії, а також святого Герасима Йорданського - ченця, найкращим другом якого був лев. УНІАН розповідає про історію святих, дивовижну дружбу людини і хижака, а також прикмети і заборони дня. 

Церковне свято 17 березня - день пам'яті Герасима Йорданського

Преподобний Герасим народився в Лікії (нині територія Туреччини). Будучи молодим, він вирішив стати ченцем і пішов жити в Фіваїдську пустелю в Єгипті. Пізніше переселився до Палестини, а потім до річки Йордан, де заснував монастир. 

У монастирі Герасима були дуже суворі правила: п'ять днів на тиждень ченці проводили в пустелі, на сухому хлібі й воді, в молитві та плели кошики з пальмових гілок. А в суботу та неділю всі збиралися в монастирі та причащалися, брали з собою хліб, воду і знову йшли в пустелю. Під час Великого посту Герасим повністю відмовлявся від їжі до самого Великодня.

Відео дня

Відомий випадок, коли одного разу в пустелі Герасим зустрів кульгавого лева. Святий не побоявся і витягнув колючку з лапи звіра, промив рану. Лев з тих пір не йшов далеко від монастиря, їв з рук хліб і ні на кого не нападав. Назвали Лева Йордан. Якось Герасим засумнівався у вірності звіра і подумав, що той з'їв ослика. Лева змусили тягати воду. Але осла насправді забрав купець - він вирішив, що тварина заблукала. Коли купець їхав назад, лев кинувся до каравану і за вуздечку привів осла до господаря. Герасим Йорданський визнав помилку і з тих пір вони були нерозлучні з левом. Коли монах помер, Йордан відмовився від води і їжі і помер на могилі преподобного. Його поховали поруч. Святого Герасима завжди зображують з левом біля ніг.

Церковне свято 17 березня - день пам'яті святих мучеників Павла та Юліанії

Павло і його сестра Іуліанія жили в ІІІ столітті у фінікійському місті Птолемаїді і сповідували християнську віру. 

То був час правління імператора Авреліана і час гонінь на християн. Одного разу імператор приїхав в Птолемаїду, серед тих, хто зустрічав, був Павло, який осінив себе хресним знаменням, і це помітили. Чоловіка схопили і кинули в темницю. Наступного дня судили, і Павло відкрито сказав про свою віру в Христа. За це його піддали мукам. Іуліанія заступилася за брата і привселюдно стала звинувачувати імператора. Дівчину схопили і також почали катувати, але і вона, і її брат стійко все витримали. Троє воїнів, які катували святих, були настільки вражені, що негайно увірували в Христа. Цих чоловіків негайно стратили. Іуліанію віддали в блудилище для оскверніння, але всі, хто намагався доторкнутися до святої, втрачали зір. Тоді розгніваний імператор наказав стратити святих. 

Прикмети на 17 березня

Прикмети на 17 березня / pixabay.com
Прикмети на 17 березня / pixabay.com

Народне свято 17 березня 2023 називають Герасим Грачевник - зазвичай в цей час прилітали граки:

  • граки в цей день прилетіли - через місяць сніг зійде, а якщо прилетіли раніше - може бути неврожай;
  • якщо птахи повертаються в свої гнізда - буде рання весна;
  • якщо в цей день сухо і сонячно - в лісі буде багато ягід.

У цей день господині пекли печиво з кислого житнього тіста - "грачики", щоб птахи принесли з собою тепло.

Що можна робити 17 березня

У цей день належало зробити генеральне прибирання - вимести і вишкребти найдальші кути, прибрати в шафах, провітрити кімнати. Робили це, щоб все погане покинуло дім. Також 17 березня потрібно було зробити і повісити шпаківні. Дівчатам можна гадати на заміжжя, зазвичай виходили на вулицю і дивилися, хто першим зустрінеться: якщо жінка - скоро весілля, чоловік - доведеться почекати.

Що сьогодні не можна робити 

17 березня забороняється ображати птахів і ні в якому разі не можна розоряти їх гнізда - інакше не бачити щастя на землі. Не радять в цей день робити великі покупки або вирушати в далеку подорож - можна залишитися без грошей і даху над головою. Не можна було також залишати в будинку старе взуття - в ній могла сховатися нечиста сила, тому все зношене викидали. 

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Православний календар на березень 2023: коли і які свята будуть
  • Коли Великий піст 2023: що не можна робити і кому можна не постити
  • Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних
Джерело матеріала
loader