Церковне свято 18 березня 2023: кому молитися, прикмети і заборони дня
Церковне свято 18 березня 2023: кому молитися, прикмети і заборони дня

Церковне свято 18 березня 2023: кому молитися, прикмети і заборони дня

Церковне свято 18 березня / depositphotos.com

18 березня православні християни за церковним календарем вшановують пам'ять священномученика Конона Мандонського. Також сьогодні - батьківська субота третього тижня Великого посту. 

Церковне свято 17 березня - день пам'яті Конона Мандонського

Конон народився на початку III століття, в Назареті. Він був доброю і простодушною людиною, вів тихе життя християнина, мав свій город, з якого харчувався. Знали його як Конон Мандонський, так як він жив в невеликому містечку Мандон. 

У період правління римського імператора Деція Траяна християни піддавалися переслідуванням - ця ж доля спіткала і Конона. Але святий мужньо переніс всі муки і до самої смерті відстоював віру. Щоб покарати Конона, йому забили в ноги цвяхи і змусили бігти перед колісницею, поки той не впав і не помер під копитами коней.

Відео дня

Прикмети на 18 березня

Прикмети на 18 березня / depositphotos.com
Прикмети на 18 березня / depositphotos.com

Народне свято 18 березня 2023 називається Конон Городник - вірили, що мученик допомагає всім, хто займається городом і садом:

  • якщо день сонячний - літо буде теплим;
  • 18 березня без опадів - і влітку граду не буде;
  • граки сідають на гнізда - через три тижні можна виходити в поле.

Вважалося, що після Конона повинні прийти ще 40 ранкових морозів.

Що можна робити 18 березня

У поминальну суботу варто відвідати храм, замовити сорокоуст або літургію за упокій, подати записку з іменами померлих чи помолитися за них вдома. Також треба відвідати кладовище і прибрати могили.

18 березня дозволялося прибирати, прати, копати город - вважалося, що Конон не любить ледарів. Святого просили про гарну погоду, врожаї і допомоги в городніх і садових роботах. Сьогодні починали копати грядки і замочувати насіння. Також 18 березня готували велику сімейну вечерю, за якою збиралася вся сім'я. Ті, хто був у сварці, в цей день обов'язково повинні були помиритися.

Що сьогодні не можна робити 

У цей день заборонено влаштовувати галасливі застілля та поминати померлих алкоголем, а також згадувати про померлих з образою або злістю, страждати. Не можна змушувати себе працювати через силу - можна захворіти, але і ледарювати також не можна, а потрібно вибрати собі заняття до душі. На Конана побоювалися брати в руки граблі та вила - щоб влітку град не побив город і сад. Не можна пліткувати і розпускати чутки про інших людей. Також 18 березня заборонялося робити покупки - вважалося, що всі придбані речі можуть принести нещастя і проблеми.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Православний календар на березень 2023: коли і які свята будуть
  • Коли Великий піст 2023: що не можна робити і кому можна не постити
  • Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних
Джерело матеріала
loader