Церковне свято 22 березня 2023: про що молитися, прикмети і заборони дня
Церковне свято 22 березня 2023: про що молитися, прикмети і заборони дня

Церковне свято 22 березня 2023: про що молитися, прикмети і заборони дня

Церковне свято 22 березня / pixabay.com

22 березня в православній церкві вшановують пам'ять сорока Севастійських мучеників. Це одне з найбільш значущих церковних свят, відоме ще й як 40 святих. УНІАН розповідає історію Севастійських мучеників, про прикмети цього дня і що не можна робити 22 березня.

Церковне свято 22 березня - день пам'яті 40-ка Севастійських мучеників

40 Севастійських мучеників - це воїни з міста Севастія (нині - територія Туреччини), які жили в II столітті за часів імператора Ліцинія. Ця дружина виграла не одну битву, але, на жаль, мала воєначальника-язичника, який підпорядковувався імператору. За його наказом військо слід було очистити від християн. Севастійським воїнам було наказано принести жертву язичницьким богам, але чоловіки відмовились. Їх ув'язнили і почали бити камінням, які відлітали від воїнів, не завдаючи шкоди. Чоловіки продовжили свої молитви вночі і навіть почули Ісуса: "Той, хто зазнав до кінця, той врятований буде".

Слідом за цим суд придумав інше покарання: воїнів вивели роздягненими на замерзле озеро і всю ніч тримали на холоді, розтопивши в цей час лазню на березі. Один з воїнів побіг до тепла, але, переступивши поріг лазні, помер. У той же час лід на озері раптово розтанув і вода нагрілася, а над головами Севастійських воїнів з'явилися вінці, що світилися. Один з охоронців кинувся у воду зі словами: "Господи Боже, я вірую в тебе, в якого ці воїни вірують. Приєднай і мене до них, та сподоблюсь постраждати з твоїми рабами". На цьому муки святих не закінчилися: їх вивели на берег і перебили гомілки, тож всі померли від болю. Тіла мучеників спалили і викинули в річку. Через три дні 40 мучеників з'явилися уві сні єпископу Севастійському - веліли, аби він знайшов їх кістки і поховав їх. 

Відео дня

Прикмети на 22 березня

Прикмети на 22 березня / фото May hokkaido, Pixabay
Прикмети на 22 березня / фото May hokkaido, Pixabay

Вважалося, що на 40 святих повинно обов'язково випасти 40 лопат снігу. За прикметами дня судили про погоду:

  • якщо в цей день світить сонце - наступні 40 днів будуть теплими, якщо похмуро - холодними;
  • синиця заспівала - бути швидкому теплу;
  • теплий вітер - літо буде непогожим;
  • ластівки прилетіли - до урожайного року.

Народне свято 22 березня 2023 року отримало назву Сороки. Є прикмета, що якщо в цей день нарахувати 40 птахів, то будеш здоровим і щасливим.

Що можна робити 22 березня

У цей день належало відвідати храм, помолитися, поставити 40 свічок і зробити 40 поклонів. Також 22 березня поминали померлих, замовляли молебні і ходили на могили. Жінки просили у 40 мучеників захистити чоловіків і синів на війні. 

Також 22 березня пекли 40 булочок у формі жайворонків, які символізували душі, що летять до Бога. Випічку роздавали дітям, сусідам і родичам.

Що сьогодні не можна робити

22 березня не можна займатися будь-якою фізичною роботою і прибирати в будинку, а також прати, шити, займатися ремонтом. Не можна злитися і лихословити, а також брати гроші в борг.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Великий піст 2023: дата, заборони, кому дозволено не постити
  • Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних
  • Православний календар на квітень 2023: як відзначаємо Великдень
Джерело матеріала
loader
loader