Церковне свято 26 березня 2023: що відзначають, прикмети і заборони дня
Церковне свято 26 березня 2023: що відзначають, прикмети і заборони дня

Церковне свято 26 березня 2023: що відзначають, прикмети і заборони дня

Церковне свято 26 березня / pixabay.com

26 березня православні віруючі вшановують пам'ять преподобного Іоанна Ліствичника, а також святителя Никифора сповідника, патріарха Константинопольського. Сьогодні - четвертий тиждень Великого посту, який називається Іоанна Ліствичника.

Церковне свято 26 березня - день пам'яті преподобного Іоанна Ліствичника

Іоанн Ліствичник шанується Церквою як великий подвижник і автор духовного творіння "Ліствиці", тому преподобний отримав прізвище - Ліствичник.

Про Іоанна збереглося мало відомостей. За переказами, він народився близько 570 року і був сином святих Ксенофонта і Марії. Коли Іоанну виповнилося 16, він пішов в Синайський монастир, де його наставником був старець Мартирій. Через 4 роки Іоанн прийняв чернечий постриг й наступні 19 років провів у монастирі. Після смерті Мартирія Іоанн став відлюдником - пішов в пустельне місце Фола та провів там 40 років у подвигу безмовності, посту і молитви. 

Відео дня

Коли Іоанну було 75, його обрали ігуменом Синайської обителі, якою він керував 4 роки. До кінця життя преподобний придбав дар прозорливості і чудотворення. Також, під час управління монастирем, на прохання святого Іоанна, ігумена Раїфського монастиря, Іоанн написав знамениту "Ліствицю" - керівництво для сходження до духовної досконалості. 

Церковне свято 26 березня - перенесення мощей святителя Никифора сповідника, патріарха Константинопольського

Святий Никифор жив у другій половині VIII століття, в Константинополі. Виховували хлопчика в благочесті і богобоязливості. Коли він виріс, то став царським радником при імператорі Льві IV. Незабаром, вже при Костянтині VI, Никифор виступив на Нікейському Вселенському соборі на захист шанування ікон. Згодом Никифор виїхав з міста і оселився на самоті біля моря, де заснував монастир.

У 806 році, коли помер патріарх Тарасій, Никифор сповідник прийняв постриг і став новим патріархом. Але при іконоборці Льві V Вірменині святий відмовився розмовляти з єретиками і за це впав у немилість. Патріарха відправили на заслання в монастир в Хрисополь, а потім - на острів Проконніс в Мармуровому морі. 13 років Никифор сповідник провів у вигнанні і помер. Через 19 років його мощі перенесли в собор Святої Софії.

Прикмети на 26 березня

Прикмети на 26 березня / фото Anja Schröder з сайту Pixabay
Прикмети на 26 березня / фото Anja Schröder з сайту Pixabay

За прикметами 26 березня орієнтувалися, якою буде погода надалі.

  • якщо гуси вже прилетіли - літо буде теплим і врожайним; 
  • туман в цей день - літо буде дощовим; 
  • гуси купаються - зовсім скоро буде тепло і хорошим буде врожай хліба;
  • якщо в цей день вітряно, то буде аномальна спека або стихійне лихо влітку.

Народне свято 26 березня 2023 відоме як Никифорів день.

Що можна робити 26 березня 

26 березня потрібно обов'язково скупатися або попаритися в лазні. У святого Никифора просили одужання від будь-яких хвороб, а вода вважалася найкращими ліками. Також потрібно було вимити підлогу в будинку - тоді ніхто в родині не буде хворіти цілий рік. У цей день було прийнято ходити на риболовлю - вірили, що улов буде дуже великий. 

Що сьогодні не можна робити 

Ні в якому разі сьогодні не можна сваритися - інакше помиритися буде дуже складно. У цей день не можна рубати дрова і дерева - можна накликати біду. Не радять ходити в ліс - в цей час ведмідь вибирається з барлогу.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Страсна п'ятниця 2023: чи можна садити город в цей день
  • Великий піст 2023: дата, заборони, кому дозволено не постити
  • Страсний тиждень 2023: коли починається і що категорично заборонено робити
Джерело матеріала
loader
loader