Церковне свято 27 березня 2023: кому молитися і що не можна робити
Церковне свято 27 березня 2023: кому молитися і що не можна робити

Церковне свято 27 березня 2023: кому молитися і що не можна робити

Церковне свято 27 березня / depositphotos.com

27 березня православні вшановують пам'ять преподобного Венедикта Нурсійського. УНІАН розповідає, ким був святий, про прикмети і заборони цього дня.

Церковне свято 27 березня - день пам'яті преподобного Венедикта Нурсійського

Венедикт народився в 480 році, в Нурсії (Італія). У 14 років його відправили вчитися в Рим, який справив на хлопчика дуже погане враження - він був вражений аморальністю його мешканців. Тому Венедикт відправився жити до церкви апостола Петра в Еффеді, а через кілька років пішов у гори. Згодом він вирішив оселитися недалеко від міста Касіна в Кампанійській країні. Там, на місці язичницького храму, Венедикт побудував церкву на честь Іоанна Хрестителя, а поруч з нею заклав монастир і став його ігуменом.

Венедиктів монастир мав дуже жорсткий внутрішній статут і саме завдяки йому і прославився - пізніше цим статутом почали користуватися й інші. Також преподобний Венедикт був відомий своєю чудотворною силою і прозрінням. За переказами, одного разу святий воскресив дитину. Помер Венедикт Нурсійський у 543 році.

Відео дня

Прикмети на 27 березня

Прикмети на 24 березня / pixabay.com
Прикмети на 24 березня / pixabay.com

У цей день в народі шанували домашню худобу, особливо коней і корів, тому народне свято 27 березня 2023 називається Венедиктів день, Федір Скотник.

  • якщо в цей день грім - до врожайного літа;
  • 27 березня мороз - така погода буде ще тиждень;
  • якщо сьогодні горобці купаються - скоро буде тепло;
  • хмари високі - погода налагодиться;
  • дятел по сухому дереву стукає - до теплої погоди.

Також в цей день проводили різного роду обряди і ритуали для худоби - вішали обереги на свиней, заговорювали їх від хвороб. Вважалося, що 27 березня за допомогою змов можна позбутися від алкогольної залежності і куріння.

Що можна робити 27 березня

27 березня потрібно піклуватися про домашніх тварин і не ображати їх. Вважалося, що тварини мають магічну силу і можуть виконати будь-яке бажання. Для цього потрібно було підійти до тварини і попросити пошепки допомогти здійснити задумане. Незаміжні дівчата просили у коней швидше знайти коханого, а хлопці просили у корів хорошу дружину.

Що сьогодні не можна робити 

Не можна 27 березня брати в руки гострі предмети, тому в цей день не рубали дрова, не пиляли дерево і не точили ножі. Також народні прикмети забороняли дивитися в дзеркало - щоб не накликати біду із Задзеркалля.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Страсна п'ятниця 2023: чи можна садити город в цей день
  • Великий піст 2023: дата, заборони, кому дозволено не постити
  • Страсний тиждень 2023: коли починається і що категорично заборонено робити
Джерело матеріала
loader
loader