NASA назвало екіпаж першої місії людини на Місяць після 50 років перерви
NASA назвало екіпаж першої місії людини на Місяць після 50 років перерви

NASA назвало екіпаж першої місії людини на Місяць після 50 років перерви

Х'ЮСТОН. У понеділок NASA назвало екіпаж астронавтів для місячної експедиції, вперше з часів ери Аполлона.

Астронавти облетять Місяць у рамках місії, яка передуватиме першій висадці туди людини з 1972 року .

0087421.png (318 KB)

Під час заходу представники NASA повідомили, що до астронавтів Крістіни Кох, Віктора Гловера та Рейда Вайзмана приєднається канадський астронавт Джеремі Хансен у місії Artemis II, старт якої запланований на кінець наступного року.

Оголошення було зроблено приблизно через чотири місяці після успішного завершення польоту Artemis I , випробування, яке вперше запустило масивну ракету Space Launch System і відправило капсулу екіпажу Orion без жодного астронавта на борту на орбіту навколо Місяця .

Завдяки назві екіпажу, різноманітної групи, яка включає першу жінку, афроамериканку та канадку, яка здійснила політ на Місяць, кампанія NASA Artemis тепер має людські обличчя — одні з найкращих і найяскравіших із загону астронавтів — Космічне агентство сподівається, що це допоможе зміцнити його підтримку серед членів Конгресу під час підготовки до наступних польотів.

Астронавт Крістіна Кох у вестибюлі між вантажним кораблем SpaceX Dragon і модулем Harmony Міжнародної космічної станції. Коха назвали одним із чотирьох астронавтів, які планують пролетіти повз Місяць наступного року. (AP)

Однак до цих місій залишилося кілька місяців і, ймовірно, вони будуть відкладені. І увага Конгресу та американського народу часто мінлива, особливо коли йдеться про дослідження космосу. Навіть під час розпалу ери Аполлона опитування показали, що інтерес людей незабаром згас після першої посадки на Місяць, і вони дивувалися, чому гроші не витрачаються на проекти вдома.

Але поки що NASA вперше за десятиліття змогло набрати імпульс для кампанії з дослідження глибокого космосу. Минулого місяця Білий дім запропонував бюджет NASA у розмірі 27,2 мільярда доларів , що на 7 відсотків більше, ніж цього року, із збільшенням фінансування Artemis. Програма Artemis також розроблена, щоб бути більш політично стійкою за участі та інвестицій інших країн, зростаючої комерційної космічної галузі та більш амбітних цілей місії.

Знайомство відбулося за кілька миль від Космічного центру Джонсона, в ангарі на Еллінгтон-Філд, який використовувався для підготовки польотів астронавтів. Усі активні астронавти були присутні, за винятком двох, які зараз перебувають на Міжнародній космічній станції, як називали імена чотирьох членів екіпажу. Адміністратор NASA Білл Нельсон, вийшовши на сцену під бурхливі вітальні вигуки, назвав їх «першими людьми, які полетіли до околиць Місяця за понад 50 років».

На відміну від місій «Аполлон», під час яких 12 людей ходили по поверхні Місяця, а потім поверталися додому, програма «Артеміда» спрямована на створення більш стійкої присутності на Місяці та навколо нього. Планується зібрати на місячній орбіті космічну станцію, відому як Gateway, яку астронавти відвідали б на шляху до поверхні Місяця. Замість того, щоб повертатися до екваторіального регіону Місяця, NASA зараз зосереджено на Південному полюсі Місяця, де в постійно затінених кратерах є вода у формі льоду. Вода не тільки життєво необхідна для життя людини, але й її складові — водень і кисень — можуть використовуватися як ракетне паливо.

Готуючись повернути людей на Місяць, Нельсон сказав, що Сполучені Штати ведуть космічну гонку з Китаєм , який також планує відправити астронавтів на Південний полюс. Він також працює над встановленням норм поведінки, які регулюватимуть діяльність у космосі та на Місяці, запропонувавши країнам-союзникам підписати те, що відомо як Угоди Артеміди.

У рамках програми «Артеміда» NASA заявило, що перша жінка та перша кольорова людина ступить на Місяць, оскільки вона прагне створити більш різноманітний корпус астронавтів. І екіпаж Artemis II втілив це різноманіття.

Кох, яка полетіла на Міжнародну космічну станцію в 2019 році на російській ракеті "Союз", була учасником першого виключно жіночого виходу у відкритий космос. Вона почала свою кар'єру інженером-електриком у Центрі космічних польотів імені Годдарда НАСА в Меріленді.

Гловер — капітан ВМС і пілот-випробувач винищувача, який брав участь у першому оперативному польоті людини в космос SpaceX. Він буде пілотом місії «Артеміда II». Уайзмен, також капітан ВМС, буде командиром. Його попередній політ у космос відбувся у 2014 році на борту російського «Союзу». Хансен був обраний першим канадцем, який очолить клас астронавтів NASA в 2017 році, але раніше не літав у космос.

«Кожен із цих авантюристів має власну історію, але разом вони представляють наше кредо: e pluribus unum, з багатьох один», — сказав Нельсон, представляючи команду. «Це сила космосу. Це сила нашої космічної програми. Це об’єднує людей».

Виступаючи перед радісним натовпом, Гловер сказав: «Я молюся, щоб ми могли й надалі служити джерелом натхнення для співпраці та миру не лише між націями, але й у нашій країні».

Астронавт Віктор Гловер привітав доброзичливців на генеральній репетиції ракети-носія SLS у Космічному центрі Кеннеді. У понеділок Гловера назвали одним із чотирьох астронавтів, які планують пролетіти повз Місяць наступного року. (Джонатан Ньютон/The Washington Post)

Місія «Артеміда II» була б дещо схожа на «Аполлон-8», у якому Френк Борман, Джим Ловелл і Білл Андерс облетіли Місяць у 1968 році до того, як Ніл Армстронг і Базз Олдрін приземлилися на «Аполлон-11» . Останньою місією «Аполлон» був «Аполлон-17», і з тих пір ніхто з людей не повертався в околиці Місяця.

Екіпаж Artemis II має подолати 6400 миль за зворотний бік Місяця за так званою «траєкторією вільного повернення», де гравітація Землі потягне Оріон назад після польоту біля Місяця, повідомило NASA. За даними космічного агентства, за межами Місяця екіпаж «зможе побачити Землю та Місяць з вікон Orion, з Місяцем на передньому плані та Землею майже на чверть мільйона миль на задньому плані». Очікується, що вся подорож триватиме близько 10 днів.

Астронавти тут також тренуються на інших нових космічних кораблях. Окрім капсули Orion, NASA відправляє екіпажі на Міжнародну космічну станцію на ракеті Falcon 9 компанії SpaceX і космічному кораблі Dragon.

Boeing також має контракт на доставку астронавтів до орбітальної лабораторії, але нещодавно компанія заявила, що її перший політ з астронавтами буде знову відкладено, цього разу на липень, оскільки вона продовжує працювати з NASA, щоб переконатися, що її космічний корабель Starliner відповідає всім вимогам NASA. .

SpaceX також виграла контракт на розробку космічного корабля, який зустрінеться з Оріоном на місячній орбіті, а потім переправить астронавтів на поверхню Місяця та з неї для польоту на Місяць Artemis III. SpaceX сподівається вперше запустити Starship , повністю багаторазовий транспортний засіб, пізніше цього місяця зі свого заводу в Південному Техасі.

Враховуючи складність нових систем, політ Artemis II може легко перенестися на 2025 рік, а посадка людини, попередньо запланована на 2025 рік, також може бути відкладена.

Джерело матеріала
loader
loader