США заявили, що уважно стежать за навчаннями Китаю навколо Тайваню
США заявили, що уважно стежать за навчаннями Китаю навколо Тайваню

США заявили, що уважно стежать за навчаннями Китаю навколо Тайваню

Китай посилив свій військовий тиск на Тайвань / фото ua.depositphotos.com

Китай почав другий день військових навчань навколо Тайваню у неділю, коли Міністерство оборони острова повідомило про численні вильоти ВПС і заявило, що відстежує пересування ракетних військ Китаю. США також заявили, що стежать за діями Пекіна.

Про це пише Reuters. Китай, який вважає Тайвань своєю територією, розпочав триденні військові навчання навколо острова в суботу, на наступний день після повернення президента Тайваню Цай Інвень зі США.

Хоча більша частина суботніх навчань закінчилася до заходу сонця, але Міністерство оборони Тайваню заявило, що вони відновилися в неділю, і військові острова помітили кілька літаків, включаючи винищувачі Су-30 і J-11, а також кораблі.

"Що стосується переміщень ракетних військ Китаю, то національні збройні сили також мають тісний контроль через спільну систему розвідки і спостереження, а сили протиповітряної оборони знаходяться в стані підвищеної готовності", - йдеться в повідомленні Міністерства.

Фактичне посольство США на Тайвані заявило в неділю, що Сполучені Штати уважно стежать за навчаннями Китаю навколо Тайваню і "впевнені в тому, що в них достатньо ресурсів і можливостей на регіональному рівні для забезпечення миру й стабільності".

Канали зв'язку США з Китаєм залишаються відкритими, і Сполучені Штати постійно закликають до стриманості й незмінності статус-кво, заявив представник американського інституту на Тайвані, який виконує функції посольства за відсутності офіційних дипломатичних відносин.

У 1979 році Вашингтон розірвав дипломатичні відносини з Тайбеєм на користь Пекіна, але за законом зобов'язаний надати острову засоби для самооборони.

Китай, який ніколи не відмовлявся від застосування сили для встановлення контролю над островом, каже, що Тайвань є найважливішим і найчутливішим питанням у його відносинах зі Сполученими Штатами, і ця тема часто є джерелом напруженості.

Як пише Reuters, за останні приблизно три роки Китай посилив свій військовий тиск на Тайвань, здійснюючи регулярні польоти навколо Тайваню, але не в його територіальному повітряному просторі або над самим островом.

Міністерство оборони Тайваню заявило рано вранці в неділю, що за попередні 24 години воно зафіксувало 71 літак ВПС Китаю і дев'ять кораблів ВМС навколо Тайваню.

Міністерство опублікувало карту, на якій показано, що близько половини цих літаків, включаючи Су-30 і J-11, перетнули серединну лінію Тайванської протоки, яка протягом багатьох років служила неофіційною межею між двома сторонами.

Пізно ввечері в суботу Рада з питань океану Тайваню, якою керує Берегова охорона, розмістила на своєму каналі YouTube кадри, на яких видно, як один із його кораблів слідує за китайським військовим кораблем, хоча і не вказав точного місця розташування.

Тим не менш, польоти цивільної авіації навколо Тайваню, в тому числі на Цзіньмень і Мацу, дві групи контрольованих Тайванем островів, розташованих поруч із китайським узбережжям, тривають у звичайному режимі.

У серпні минулого року цивільне повітряне сполучення було перервано після того, як Китай оголосив про заборонені для польотів зони в декількох районах поблизу Тайваню, де він запускав ракети.

Читайте також:
Китай виніс з війни в Україні важливі уроки для сутички за Тайвань - NYT
Китай виніс з війни в Україні важливі уроки для сутички за Тайвань - NYT
До якої війни готується Китай
До якої війни готується Китай
Сі Цзіньпін заявив про підготовку Китаю до війни: союзником обрали Росію
Сі Цзіньпін заявив про підготовку Китаю до війни: союзником обрали Росію
Китай стежить і вчиться: Столтенберг сказав, чим загрожує перемога РФ у війні з Україною
Китай стежить і вчиться: Столтенберг сказав, чим загрожує перемога РФ у війні з Україною
Війна за Тайвань: флот США і Китаю опиниться в "руїнах", а острів чекає похмуре майбутнє
Конфлікт між Китаєм та Тайванем може розпочатися у найближчі роки - США

Конфлікт навколо Тайваню

У серпні минулого року, після візиту тодішнього спікера Палати представників США Ненсі Пелосі в Тайбей, Китай організував військові навчання навколо Тайваню, у тому числі запускаючи ракети у водах поблизу острова, хоча цього разу він ще не оголосив про подібні навчання. Китай також розірвав діалог зі США у військовій і кліматичній сферах і ввів проти спікера і її найближчих родичів санкції.

Перебуваючи минулого тижня в Лос-Анджелесі, на зворотному шляху з Центральної Америки, офіційно оголошеному транзитом, Цай Інвень зустрілася зі спікером Палати представників США Кевіном Маккарті, незважаючи на попередження Пекіна проти цього.

Після цього Китай почав масштабні навчання із залученням авіації і флоту навколо Тайваню. Як випливає із заяви китайських військових, навчання комплексні - в них задіяні ракетні війська, всі види авіації і Військово-морських сил, війська радіоелектронної розвідки і РЕБ. Пекін прямо заявив, що відпрацьовує оточення і блокаду острова.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Генерал прогнозує війну США і Китаю в 2025 році - Financial Times
  • Війна в Україні допомогла США послабити позиції Китаю в Тихоокеанському регіоні - CNN
  • Китай прирівняв поставки своєї зброї в Росію з військовою підтримкою Тайваню від США
Теги за темою
США Китай
Джерело матеріала
loader
loader