Україна відновлює експорт електроенергії до європейських країн
Україна відновлює експорт електроенергії до європейських країн

Україна відновлює експорт електроенергії до європейських країн

Україна відновлює експорт електроенергії до європейських країн. Вже відбувся перший аукціон із розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж, повідомляє Укренерго.

- Україна відновлює експорт електроенергії до Європи за першочергового забезпечення українських споживачів та надлишку виробництва електроенергії в енергосистемі. Таке рішення ухвалило Міненерго у п'ятницю, 8 квітня, - розповіли у компанії.

Укренерго вже провело перший аукціон із розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії до Молдови на день постачання 11 квітня. За результатами аукціону було розподілено 51% (330 із 650 МВт) усієї доступної пропускної спроможності мереж у цьому напрямку серед чотирьох учасників. В Укренерго додали, що з огляду на війну в Україні та пов'язані з цим ризики доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах.

Раніше в Україні з'явилася можливість отримувати аварійну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх, а й від інших країн Євросоюзу. Відповідну угоду було підписано із 15 системними операторами європейського енергооб'єднання ENTSO-E. Документ дозволяє Україні звертатися за допомогою у непередбачених ситуаціях, таких як атаки РФ на енергетичну інфраструктуру.

Джерело матеріала