В Росії може побільшати ракет: які таємні переговори ведуть Китай та Іран
В Росії може побільшати ракет: які таємні переговори ведуть Китай та Іран

В Росії може побільшати ракет: які таємні переговори ведуть Китай та Іран

Таємні переговори між Росією, Китаєм та Іраном

Іран може поповнити російські запаси ключової хімічної сполуки, яка використовується для приведення в рух балістичних ракет. Є припущення, що деякі з цих ракет можуть бути використані Росією проти України.

Тегеран вже провів паралельні переговори з посадовцями Китаю та Росії та державним російським виробником хімікатів ФКП "Анозит" щодо придбання великої кількості перхлорату амонію (ПА). Перхлорат амоній – основний "інгредієнт" твердого палива, що використовується для живлення ракет.

Точна кількість ПА, яку Іран хоче придбати, невідома, але дипломати, знайомі з його планами, вважають, що цього буде достатньо для створення тисяч ракет, включаючи ракету Zolfaghar, яка має дальність польоту 700 кілометрів і використовувалася як Іраном, так і його маріонетками на Близькому Сході в останні роки.

Переговори очолив іранський дипломат Саджад Ахадзаде, радник з питань технологій Тегерана в Китаї та в регіоні в цілому. Які саме китайські компанії беруть участь у переговорах наразі невідомо.

Теплі стосунки між Китаєм, Росією та Іраном

Аналітики Politico підкреслюють, що переговори про закупівлю перхлорату амонію відбулися після потепління відносин між Іраном, Росією та Китаєм, які вважають себе оплотом проти впливу США, після початку повномасштабної війни Росії.

Дипломати вважають, що допомога Росії від Китаю через Іран, шляхом постачання перхлорату амонію, може стати одним зі способів Пекіна запропонувати Москві істотну підтримку за лаштунками.

Теги за темою
Росія Китай ООН Іран
Джерело матеріала
loader
loader