Перевіряють на конституційність. КСУ відкрив провадження щодо Харківських угод
Перевіряють на конституційність. КСУ відкрив провадження щодо Харківських угод

Перевіряють на конституційність. КСУ відкрив провадження щодо Харківських угод

Конституційний суд України відкрив провадження у справі щодо скандальних Харківських угод, які були підписані у 2010 році й дозволяли Чорноморському флоту РФ до 2042 року базуватись в Криму.

Про це у  пресслужбі КСУ.

13 квітня відповідне рішення ухвалила друга колегія суддів Другого сенату за конституційним зверненням 49 народних депутатів України.

– Суб’єкт права на конституційне звернення твердить, що невідповідність оскарженої угоди принципам забезпечення національної безпеки, відсутність нормативно-правової бази для вчинення міжнародної угоди такого змісту, а також невідповідність вказаної угоди статті 17 Основного закону України є підставою для визнання цієї Угоди неконституційною, – йжеться у повідомлення.

Вказано, що на одному із засідань Велика палата Суду визначить форму конституційного провадження у цій справі. Суддя-доповідач у справі – Сергій Головатий.

Документи про продовження термінів перебування Чорноморського флоту РФ в Україні ще на 25 років підписали всупереч національним інтересам України. Крім того, цими документами ратифіковано нарощування особового складу Збройних сил та військової техніки ворога в Криму, що створило загрозу суверенітету та територіальній цілісності нашої держави.

Так, згідно з базовими угодами 1997 року, росіяни поступово зменшували свій контингент на українському півострові. Натомість Харківські угоди дозволили їм мати достатньо ресурсів для окупації півострова у 2014 році та для повномасштабного вторгнення у лютому 2022.

Теги за темою
Крим Віктор Янукович
Джерело матеріала
loader
loader