Церковне свято 14 квітня: суворі заборони дня
Церковне свято 14 квітня: суворі заборони дня

Церковне свято 14 квітня: суворі заборони дня

14 квітня православна церква вшановує Марію Єгипетську, грішницю, яка стала святою. Також сьогодні - Велика, або Страсна п'ятниця. УНІАН розповідає, що не можна робити 14 квітня.

Народне свято 14 квітня 2023 називається Мар'їн день.

Церковне свято 14 квітня - день пам'яті Марії Єгипетської

Марія жила в середині V століття, в Єгипті. Коли їй було 12 років, вона пішла з дому в Олександрію і стала блудницею. Так і жила в гріху до 30 років, поки випадково з групою паломників не потрапила в Єрусалим в храм Гробу Господнього. Але там не змогла увійти в церкву - невідома сила не пускала її. Тоді дівчина стала молитися і плакати перед іконою Богородиці в притворі храму. І лише після цього зайшла всередину, де почула голос: "Якщо перейдеш за Йордан, то знайдеш блаженний спокій".

Марія так і зробила - наступні 47 років вона провела на самоті в пустелі, в молитві й покаянні. Лише одного разу її зустрів ієромонах Зосима, якого Марія попросила прийти через рік причастити її. Монах так і зробив і побачив, як жінка перейшла з одного берега Йордана на інший по воді, немов по суші. Через рік Зосима знайшов тіло Марії в пустелі й поховав її, попросивши лева вирити могилу в пісках.

Прикмети на 14 квітня

Прикмети дня говорили про погоду:

  • сині хмари - до дощу і потепління;
  • грім гримить - буде тепле літо, а якщо одна блискавка - буде посушливе;
  • якщо на небі немає зірок - це до тепла.

Помічали, яка погода у Велику п'ятницю - така простоїть до кінця весни.

Що не можна робити 14 квітня

Страсна п'ятниця - один з найсуворіших днів перед Великоднем. Сьогодні не можна сваритися і лаятися, лихословити, заздрити і пліткувати. Забороняється прати, шити і що-небудь різати, а також рубати дрова і працювати сокирою. Не можна "турбувати землю залізом" - працювати в полі й на городі металевим інвентарем. Не слід веселитися, сміятися, співати, влаштовувати застілля з алкоголем.

Що можна робити 14 квітня

У Страсну п'ятницю треба провести день в молитві і смиренні й дотримуватися суворого посту. Наші предки в цей день мили вхідні двері та вішали на них підковку - ріжками догори, щоб захистити дім від нечистої сили.

Джерело матеріала
loader