Астроном попереджає: падіння космічних тіл може повторитися під час метеорного потоку Лірид
Астроном попереджає: падіння космічних тіл може повторитися під час метеорного потоку Лірид

Астроном попереджає: падіння космічних тіл може повторитися під час метеорного потоку Лірид

КИЇВ. 20 квітня. УНН. Небесне явище, яке минулої доби спостерігали кияни, може повторитися знову під час проходження метеорного потоку Лірид, пік якого припадає на 21 квітня. Про це у коментарі УНН розповів астроном Олексій Стеклов.

Деталі

Науковець зауважив, що є ймовірність повторення схожого явища, яке спостерігали українці на минулої доби. Це може відбутися знову під час метеорного потоку Лірид, що в народі називають зорепадом. Пік весняного зорепаду припадає на 21 квітня. Водночас науковець додає, що падіння космічного фрагменту минулої доби, можна віднести як і до метеорного потоку, так і до спорадичного, тобто, непередбачуваного. Він наголошує, що якщо це явище відбулося через Ліриди – воно не несе особливої загрози, оскільки метеорні потоки невеликі. Проте якщо, все ж таки явище, є спорадичним – це може бути небезпечно.

Цитата

“Скоро очікується метеорний потік Лірид, і такі фрагменти можуть прилітати, тому що метеорні потоки перебувають на піку активності від 5 до 10 днів. Ми не можемо гарантувати, що це може бути безпечно. Буває таке, що вони згорають до свого падіння. Такі вторгнення, як ми побачили минулої доби, можуть відноситися до потоків, а можуть бути спорадичні (непередбачувані – ред.). Зараз іде потік, зараз будуть Ліриди. Астрономи вважають, що спорадичні вторгнення є небезпечними. А потокові, зазвичай, невеличкі, тому вони є менш небезпечними”, – підсумував астроном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке "високоенергетична акустична подія", яка сталася на Київщині: пояснення астронома

Доповнення

Державне космічне агентство повідомило, що спалах над Київщиною, який стався ввечері 19 квітня, швидше за все спричинив метеорит з потоку Лірид. 

Довідково

Кожного року Земля, подорожуючи своєю орбітою навколо Сонця, перетинає орбіту комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди. Ліриди — дуже швидкі і яскраві метеори, які спричиняє шлейф комети Тетчер. Вони не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака — яскраві спалахи, або так звані «вогненні кулі». Метеорний потік Ліриди — один з найдавніших, що відомі людству. Його ще спостерігали китайці у 687 році до н. е. Свою назву потік Ліриди отримав від сузір'я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ. У шлейф комети Тетчер, яка залишає метеоритний потік Ліриди, Земля потрапила 15 квітня 2023 року. Вийде з нього наша планета 29 квітня. Пік зорепада припадає на 21 квітня. Схожий випадок відбувся у лютому цього року. Вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері. Метрове небесне тіло під час вибуху освітило небо над країною, що зафіксували камери спостереження та очевидці.

Джерело матеріала
loader
loader