Кулеба розчарований неспроможністю ЄС домовитись щодо поставок боєприпасів Україні
Кулеба розчарований неспроможністю ЄС домовитись щодо поставок боєприпасів Україні

Кулеба розчарований неспроможністю ЄС домовитись щодо поставок боєприпасів Україні

В МЗС України розчаровані неспроможністю Євросоюзу домовитись щодо питання поставок боєприпасів українським Збройним силам.

Про це на своїй сторінці у Twitter написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

– Нездатність ЄС виконати власне рішення про спільну закупівлю боєприпасів для України викликає розчарування. Це тест на те, чи має ЄС стратегічну автономію у прийнятті нових важливих рішень у сфері безпеки. Для України ціна бездіяльності вимірюється людськими життями, – заявив міністр.

Коментар Кулеби стосувався поставок обіцяних Євросоюзом боєприпасів. Раніше країни ЄС ухвалили рішення про швидке надання Україні 1 млн боєприпасів, для чого був спеціально створений фонд на €2 млрд, в рамках якого мали бути на €1 млрд компенсовані вже існуючі боєприпаси, та ще на €1 млрд – нарощування виробничих потужностей європейської промисловості у виробництві артилерійських снарядів, щоб поставляти їх Україні та поповнювати арсенали Євросоюзу.

Напередодні видання Politico писало, що під час обговорення реалізації витрат з фонду між Францією та Польщею виникла суперечка щодо того, де саме закупати боєприпаси. Посол Франції стверджував, що кошти фонду мають бути спрямовані до країн ЄС, де мали б виготовлятись відповідні снаряди, таким чином гроші фонду залишались би в межах Євросоюзу. Водночас Польща наголошувала, що кошти мають бути постачатись як країнам ЄС, так і Сполученим Штатам і Великій Британії, оскільки це дозволить пришвидшити вироблення боєприпасів.

Це вже вдруге, коли Politico пише про суперечку всередині Євросоюзу щодо питання закупівлі боєприпасів.

Теги за темою
Євросоюз МЗС України Дмитро Кулеба
Джерело матеріала
loader