Радониця 2023: що можна і не можна робити на батьківський вывторок
Радониця 2023: що можна і не можна робити на батьківський вывторок

Радониця 2023: що можна і не можна робити на батьківський вывторок

Що таке Радониця, як правильно почитати померлих, а також що можна і не можна робити в батьківський вівторок - читайте в матеріалі. 

  • Що таке Радониця і коли її відзначають 
  • Радониця - історія свята і стародавні традиції
  • Як правильно поминати на Радоницю
  • Що не можна робити на Радоницю

Раніше ми розповідали, коли буде Червона гірка у 2023 році та як її відзначають. 

Що таке Радониця і коли її відзначають 

Радониця - язичницьке свято поминання покійних. З прийняттям християнства воно переплелося з православними традиціями і стало батьківським днем. Назва "Радониця" перекладається як "радісна молитва про померлих". Чому радісна? Це говорить про радісне Воскресіння Христа і прийдешнє воскресіння всіх мертвих. 

Зараз Радониця - це загальноцерковне поминання покійних. Спочатку поминки влаштовували на Червону гірку, але так як вона випадає на Світлу седмицю, коли не можна поминати померлих, то дату перенесли на наступний тиждень. Цього року Радониця випадає на 25 квітня.

Радониця - історія свята і стародавні традиції

Як вже говорилося, свято Радониця бере свій початок з язичницьких часів. Цього дня наші предки традиційно готували кутю, млинці, фарбували яйця в зелений і жовтий (колір скорботи) і несли їжу на могили померлим. Частину, що призначалася для духів померлих, закопували в землю, а яйцями "христосалися з рідними" - розбивали об хрест.

Вдома на підвіконні залишали склянку води і шматочки хліба, а ввечері під час поминальної вечері ставили на стіл три порожні тарілки - щоб померлі поснідали, пообідали і повечеряли. Решту їжі роздавали нужденним.

Як правильно поминати на Радоницю

Православну Радоницю вважають Великоднем померлих - в цей день не належить плакати, вважається, що душі померлих разом з живими радіють Воскресінню Христовому.

На Радоницю потрібно піти до церкви і помолитися за покійних. Можна подати поминальні записочки з іменами померлих рідних, яких священик згадує під час служби.

Після богослужіння йдуть на цвинтар - несуть фарбовані яйця і паски, прибирають могили. Іноді також запрошують священика для панахиди або літії. Якщо немає можливості, тоді можна запалити свічку і помолитися самим. 

Що не можна робити на Радоницю

На Радоницю слід згадати покійних хорошим словом. У цей день потрібно обов'язково подати милостиню, відмовляти не можна - поділіться продуктами або грошима. Працювати можна тільки якщо є гостра необхідність, але краще всі справи перенести на інший день. 

На Радоницю не можна:

  • сумувати і плакати; 
  • залишати їжу на кладовищі - це забобони і церква цього не вітає, адже душа перебуває з Богом;
  • поминати померлих алкоголем - можна випити трохи вина;
  • ставити перед фотографією померлого горілку і чорний хліб;
  • сваритися і лаятися;
  • вінчатися.

Не можна також на Радоницю сіяти і садити на городі і в полі - це вважається поганою прикметою. Але якщо на Радоницю піде дощ - буде багатий урожай. 

Джерело матеріала
loader
loader