Північне сяйво над Чорнобильським заповідником: науковці виклали фото
Північне сяйво над Чорнобильським заповідником: науковці виклали фото

Північне сяйво над Чорнобильським заповідником: науковці виклали фото

Рожево-зелене світло зафіксували на світлинах.

У неділю, 23 квітня, не лише жителі Київщини спостерігали північне сяйво. Це яскраво-рожеве північне сяйво зафіксували на камери у багатьох областях України, в тому числі і над Чорнобильським заповідником.

Про це повідомили у Чорнобильському Радіаційно-екологічному Біосферному Заповіднику.

"У ніч з 23 на 24 квітня більшість українців спостерігали короткочасне явище північного сяйва. Рожево-зелене світло можна було побачити у багатьох областях України, в тому числі і над Чорнобильським заповідником", - повідомляє джерело.

Зазначимо, що різнокольорові спалахи зафіксували і над територією Білорусі. Виникнення сяйва у небі фахівці вже пояснили полярним через потужну геомагнітну бурю.   . 

За словами вченого Івана Крячко, через те, що корональні маси Сонця досягли зарядженої атмосфери навколо Землі, поникли в атмосферу і вступили у взаємодію з азотом та іншими молекулами, що входять до складу повітря, різні гази засвітилися по-різному – зеленим, червоним, малиновим кольорами.

За інформацією фахівця, потужна геомагнітна буря може бути небезпечна для літаків та космічних кораблів, а також зуминити роботу електростанцій.

Джерело матеріала