Чим небезпечний новий варіант Covid: що потрібно знати про “арктур”
Чим небезпечний новий варіант Covid: що потрібно знати про “арктур”

Чим небезпечний новий варіант Covid: що потрібно знати про “арктур”

Почервоніння очей та висока температура - два симптоми нового варіанту коронавірусної інфекції, які особливо присутні у дітей.

Новий штам Covid XBB.1.18, який отримав назву “арктур”  є підваріантом дуже заразного варіанту “омікрон”, який є найпоширенішим варіантом у США. “Арктур” становить 9,6% усіх випадків у США та є другим за поширеністю. 

Про це повідомляє Forbes з посиланням на Центри з контролю та профілактики захворювань.

Це один із 600 підваріантів омікрон, які циркулюють у світі. За інформацією ВООЗ, він має мутації в спайковому білку, які свідчать про “підвищену інфекційність, а також потенційну підвищену патогенність”.

Згідно з даними Американської академії офтальмології, почервоніння очей (кон’юнктивіт) є одним із симптомів “арктура”, особливо у дітей. Якщо у дітей сверблять очі і з’являється їх почервоніння, варто пройти тестування на Covid. 

Підвищення температури завжди була симптомом Covid, але гарячка, пов’язана з “арктуром”, є вищою.

Якщо у пацієнта з’являється висока температура водночас із почервонінням очей, це спосіб відрізнити коронавірусну інфекцію від алергії, оскільки алергія зазвичай не пов’язана з гарячкою.

ВООЗ повідомляє, що новий підваріант був виявлений у 33 країнах, включаючи США, Австралію, Сінгапур, Лівію, Іран, Кувейт і Катар, але найбільш поширений він в Індії.

Технічний керівник ВООЗ щодо Covid Марія Ван Керкхове заявила під час прес-конференції в березні, що “арктур” замінив інші варіанти, які поширюються в Індії, тому за ним "варто стежити". 

Університет Міннесоти повідомляє , що новий підваріант викликає найбільший сплеск Covid в Індії за сім місяців. Станом на середу, 26 квітня, уряд Індії повідомляє про загалом 61 000 випадків Covid, що є значним зростанням порівняно з 13 509 випадками, зареєстрованими 30 березня.

Джерело матеріала
loader