Німеччина готується заборонити експорт до Китаю хімікатів для виробництва чіпів – Bloomberg
Німеччина готується заборонити експорт до Китаю хімікатів для виробництва чіпів – Bloomberg

Німеччина готується заборонити експорт до Китаю хімікатів для виробництва чіпів – Bloomberg

Німеччина готується заборонити експорт до Китаю хімікатів для виробництва чіпів – Bloomberg

Через дії уряду Шольца Китай може зіткнутися з проблемами в розробці технологій

На тлі напруження між Німеччиною та Китаєм, уряд Олафа Шольца обговорює заборону експорту до КНР німецьких напівпровідникових хімічних речовин, що використовуються китайськими компаніями для виробництва чіпів, повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела. 

Пропозиція є частиною пакету заходів, які обговорює німецький уряд, що перекривають доступ Китаю до товарів і послуг, необхідних для виробництва передових напівпровідників. Шольц і міністр економіки Роберт Хабек тісно співпрацюють у цьому питанні з європейськими союзниками та США, які наполягають на глобальній блокаді доступу Китаю до ключових технологій. 

Найшвидшим способом запровадження заборони може бути внесення напівпровідників до національного списку подвійного використання, який має запобігати розробці та розповсюдженню хімічної, біологічної та ядерної зброї, а також прихованому виробництву звичайної військової зброї.

Цей крок може вплинути на німецькі компанії та обмежить їхні доходи, перш за все – Merck та BASF. Переговори всередині правлячої коаліції щодо заборони експорту напівпровідників ще знаходяться на ранній стадії. Офіційні особи усвідомлюють, що будь-яке таке рішення може зашкодити діловим зв’язкам з Китаєм, який став найбільшим торговим партнером Німеччини, пише Bloomberg.

«Шольц дотримується агресивного підходу до Пекіна й шукає баланс між підтримкою величезних економічних інтересів Німеччини в Китаї та проблемами національної безпеки та прав людини», вважає Bloomberg. 

При цьому уряд Шольца прагне підтримувати відкриті відносини з Пекіном й німецький канцлер запросив прем’єр-міністра Китаю Лі Цяна на переговори до Берліна 20 червня. Bloomberg називає це запрошення «останньою спробою послабити напруженість між Європою та урядом у Пекіні».

У січні міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що Німеччина має зменшувати свою залежність від Китаю, але поступово. Пекін із 2016 року є головним торговельним партнером Берліна. Також Лінднер закликав демократичні країни до тісніших торговельних зв’язків, щоб протистояти економічній залежності від Китаю.

У березні Японія заявила про обмеження експорту обладнання для виробництва напівпровідників, узгодивши свій контроль за торгівлею технологіями з прагненням США обмежити здатність Китаю виробляти сучасні чіпи. 

7 жовтня 2022 року адміністрація Джо Байдена оголосила про нові обмеження на продаж Китаю напівпровідникових технологій, виготовлених у будь-якій точці світу з допомогою американського обладнання – задля зменшення доступу КНР до критично важливих технологій, що потрібні для виробництва комп’ютерів чи зброї.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader