Комітет ООН з ліквідації расової дискримінації визнав, що РФ розпалює ненависть до українців
Комітет ООН з ліквідації расової дискримінації визнав, що РФ розпалює ненависть до українців

Комітет ООН з ліквідації расової дискримінації визнав, що РФ розпалює ненависть до українців

Російське політичне керівництво має надати компенсацію жертвам примусової мобілізації в Росії, а також надати гарантії її неповторення.

Про це йдеться у звіті Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації за 28 квітня.

У комітеті зафіксували розпалювання з боку російської влади расової ненависті та поширення расистських стереотипів щодо етнічних українців.

В ООН також закликали РФ розслідувати заяви про порушення прав людини, скоєні під час російського повномасштабного вторгнення в Україну та інших збройних конфліктів, в яких Росія бере участь або “була залучена”.

У звіті додається, що зазначені порушення прав людини вчиняються як регулярною армією Росії, так і російськими приватними військовими кампаніями.

За даними Комітету ООН, Кремль не надав запитувану інформацію та заперечує скоєння злочинів і навмисні напади на мирних жителів в Україні.

– Відмова Російської Федерації не завадила нам розглянути ці питання у наших зауваженнях, але, звичайно, це ускладнило нашу роботу, — цитує агенція Reuters професора міжнародного права, члена Комітету ООН Мегрдада Пайанде.

Комітет також радить Російській Федерації переглянути закон Про боротьбу з екстремістською діяльністю та відповідні статті Кримінального кодексу, оскільки там не встановлено чітке визначення “екстремістської діяльності”, що уможливлює через законодавчу базу використовувати це для залякування, арештів або переслідувати журналістів, правозахисників та загалом членів громадянського суспільства. Це стосується й активістів, які займаються правами етнічних меншин, ромів, корінних народів.

Джерела: Reuters, UN

Фото: ГУР

Теги за темою
Володимир Зеленський Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader