Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з дзюдо через допуск росіян та білорусів
Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з дзюдо через допуск росіян та білорусів

Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з дзюдо через допуск росіян та білорусів

Збірна України з дзюдо бойкотуватиме чемпіонат світу-2023 у Катарі через допуск на турнір представників Росії та Білорусі.

Про таке рішення повідомив головний тренер команди Віталій Дуброва у коментарі Суспільному.

— Ми чекали і сподівалися, що здоровий глузд переможе. На жаль, перемогли російські рублі. Спочатку побачили заяву Міжнародної федерації дзюдо, про допуск, традиційні “місток до миру”, тобто як завжди пишуть: “раді вітати спортсменів з Росії та Білорусі на чемпіонаті світу. Триває олімпійській відбір, і всі спортсмени мають бути в рівних умовах, – розповів Дуброва.

Він додав, що приблизно за 15 хвилин з’явилася заявка так званої російської команди нейтральних атлетів. А ввечері додали ще й білоруських дзюдоїстів – хлопця й дівчину.

Дуброва каже, що у першості континенту можуть брати участь спортсмени з першої сотні, але додані спортсмени з Білорусі не входять до цієї когорти, посідаючи – 215-те та 175 місця.

Він звернув у вагу, що у списку росіян практично всі спортсмени причетні до силових структур або входять до ЦСКА чи Росгвардії.

— Тим паче, в інтернеті купа фотографій, де вони у військовій формі, з Шойгу фотографуються, нагороди отримують. Тобто казати, що був якийсь моніторинг, звісно ніхто цього не робив, якась формальність, – додав Дуброва.

За його словами, Федерація дзюдо України готує на завтра заяву, а президент федерації Михайло Кошляк виїжджає в Катар, адже в Досі 4 та 5 травня відбудеться світовий конгрес. Там, за словами тренера, Кошляк готує промову та намагатиметься боротися. Водночас він додав, що у дзюдо це буде дуже важко, бо в цьому виді спорту все вирішується “кулуарно”.

Дуброва додав, що українські спортсмени готуватимуться до Гран-прі в Австрії, яке відбудеться 25-27 травня та сподіваються, що там не буде представників країн-агресорів.

Чемпіонат світу з дзюдо відбудеться з 7 до 13 травня у Досі. На ньому спортсмени крім медалей боротимуться за олімпійський рейтинг, який визначатиме відбір на Олімпіаду-2024.

Напередодні МФД допустила до турнірів атлетів із РФ та Білорусі у нейтральному статусі. Цьому який у березні рекомендував федераціям поновити у змаганнях росіян і білорусів.

з’явилася майже відразу після публікації рішення про допуск атлетів з цих двох країн до змагань. У ній можна знайти лейтенантів, сержантів і прапорщиків ЗС РФ.

Джерело матеріала
loader
loader