4-річній Марії зберегли нирки: У Львові провели унікальну операцію з видалення пухлин
4-річній Марії зберегли нирки: У Львові провели унікальну операцію з видалення пухлин

4-річній Марії зберегли нирки: У Львові провели унікальну операцію з видалення пухлин

Маленька Марійка перебуває на лікуванні у Львові в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі вже три місяці.

Звісно, сумує за старшим братиком, проте мама обережно радіє – обидві нирки в дівчинки працюють нормально і вона не потребує діалізу.

Діагноз дівчинці виставили у серпні 2022 року. Мама захвилювалася, коли мала, яка раптово втратила апетит, затемпературила, не могла їсти без блювоти.

Спочатку думали – отруєння, потім запідозрили глистну інвазію. І хто зна, чим би все закінчилося, якби спеціалізоване комп’ютерне обстеження не показало справжню проблему. І вона тоді здалася безнадійною.

Патологія, з якою маленька Марія поступила до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, не залишала жодних шансів. Дівчинці діагностували двобічну нефробластому – великі новоутворення на обох нирках.

– Зазвичай у таких випадках одну нирку доводиться видаляти разом з пухлиною, – говорить завідувач хірургічним відділенням Богдан Романишин.

А вражені ж були обидві. А залишати дитину в такому віці інвалідом без однієї нирки не хотілося. Тоді вирішили почати з хіміотерапії. І вона виявилася дуже ефективною.

– Після проведеної хіміотерапії пухлини в обох нирках зменшились, – повідомила в.о. керівника клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку, лікуюча лікарка дівчинки Христина Запоточна.

Це вселило надію, що вдасться провести органозберігаючу операцію і таки врятувати дитині обидві нирки.

Операція пройшла успішно. Маленькій пацієнтці видалили 45% однієї з уражених нирок, а на іншій провели резекцію новоутворень.

Щоб побороти хворобу, чотирирічна дівчинка уже пройшла 12 тижнів доопераційної та 25 тижнів післяопераційної хіміотерапії.

Залишилося ще дві терапії. Лікарі вірять, що дуже скоро у мужньої маленької пацієнтки можна буде констатувати довгоочікувану ремісію.

Джерело і фото:

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader
loader