Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху
Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху

Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху

У п'ятницю, 5 травня, до Києва прибули члени 27-ї української антарктичної експедиції. Загалом їхній шлях з Антарктики до України тривав майже місяць. Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі на Facebook-сторінці.

- Це була перша експедиція, яку ми відправили на станцію «Академік Вернадський» під час повномасштабної війни – їм довелося вирушати буквально за тиждень після початку вторгнення, щоб змінити колег із 26 УАЕ. Деяким людям дивом вдалося виїхати з Харкова, Київщини та інших регіонів, де точилися бойові дії. Але команда зібралася, дісталася Антарктики і рік відпрацювала на відмінно. Усі завдання виконані експедицією у повному обсязі високому рівні. І сьогодні ми вітаємо їхні будинки, – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Протягом року 27 УАЕ на “Вернадському” проводила дослідження та спостереження за трьома основними напрямками: геофізика, біологія, метеорологія, а також забезпечувала функціонування станції. Разом із зимівниками до України повернулися учасники сезонної експедиції, які працювали протягом антарктичного літа. Це, зокрема, команда технічних фахівців, які виконали невідкладні роботи з модернізації станції. Зараз на станції “Академік Вернадський” розпочала роботу 28 УАЕ, яка виконуватиме свою антарктичну місію найближчого року.

Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху - Фото 1
Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху - Фото 2
Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху - Фото 3
Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху - Фото 4
Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху - Фото 5
Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху - Фото 6
Українська антарктична експедиція повернулася до Києва після місяця шляху - Фото 7
Фото
Фото
05 Травня15:07
Теги за темою
вчені
Джерело матеріала
loader