Жінка прокинулася від сильного болю в обличчі: причиною виявилася пухлина мозку
Жінка прокинулася від сильного болю в обличчі: причиною виявилася пухлина мозку

Жінка прокинулася від сильного болю в обличчі: причиною виявилася пухлина мозку

Пухлина тихо зростала 10 років.

Мати двох дітей Андреа Ванакер з Монреаля, яка прокинулася від болю в правій частині обличчя, схожого на удар електричним струмом, була вражена, дізнавшись про пухлину головного мозку.

Про це повідомляє Insider.

Андреа розповіла, що це відчуття виникло раптово одного ранку і з’являлося щоразу, коли вона говорила, сміялася чи навіть їла.

Лікарі сказали, що біль викликаний великою доброякісною пухлиною в її черепі, яка тисне на нерв, відповідальний за контроль м’язів обличчя. Вони зазначили, що розмір пухлини свідчить про те, що вона зростала непомітно принаймні протягом 10 років.

Зрештою жінці видалили пухлину за допомогою операції, під час якої лікарям довелося видалити частину її черепа та розрізати мозок. Їм вдалося видалити всю пухлину, але жінка сказала, що їй знадобився рік для відновлення сил.

Ванакер, яка також є генеральним директором консалтингової компанії, пишалася своїм здоровим способом життя — уникала алкоголю, кави, регулярно займалася спортом і спала щонайменше сім годин.

Тож для неї стало шоком, коли вона прокинулася одного ранку в липні 2020 року й відчула пекучий біль, що проходить по правій частині її обличчя.

“Я завжди була здоровою і ніколи не відчувала нічого подібного. Я знала, що це погана новина”, — поділилася жінка. 

“Здебільшого я відчувала інтенсивний біль, який був схожим на удари електричним струмом у правій частині обличчя кожного разу, коли я рухала м’язами обличчя”. 

Вона записалася на онлайн-консультацію на наступний день — особисті зустрічі були складними через пандемію — і відвідала лікаря, який діагностував у неї невралгію трійчастого нерва — хронічний больовий стан, що викликає сильний біль в обличчі.

Її записали на другий прийом до невролога, але вона сказала, що протягом наступних днів біль став настільки сильним, що вона боялася навіть поворушити м’язами обличчя.

За її словами, у неї також почалися проблеми з рівновагою, що ускладнювало пересування. На наступному прийомі лікарі підтвердили діагноз і сказали, що хірургічне втручання — єдиний спосіб позбутися пухлини, зважаючи на її великі розміри.

Але вони попередили, що операція ризикована, і у важких випадках пацієнти можуть боротися з паралічем або проблемами з рівновагою до кінця життя.

"Я втратила можливість говорити", — сказала жінка. Ми з чоловіком вирішили не розповідати нашим дітям, доки не дізнаємося більше про ризики операції”.

Вона записалася на прийом до кількох інших неврологів і всі вони дали ті самі рекомендації. Одному лікарю вона показала МРТ, яку робила десять років тому, щоб запитати, чи була тоді пухлина. Їй відповіли, що вона була, але набагато менша, що, ймовірно, призвело до того, що її тоді не помітили. 

Після довгих пошуків вона вирішила зробити операцію у найкращого невролога Монреаля, з яким вона вперше зустрілася у вересні 2020 року.

Вона розповіла, що відчувала “жах”, коли він описував операцію, яка включала вирізання частини її черепа, а потім проникнення через тканину мозку, щоб дістатися до пухлини.

Але о 7 ранку 9 листопада 2020 року Ванакер лягла під ніж на дев’ятигодинну операцію з видалення всієї пухлини.

Наступного дня її невролог прийшов і сказав, що операція пройшла успішно і пухлину видалено. Жінка зазначила: “Незважаючи на величезний біль, який я відчувала, я змогла посміхнутися. Я не могла в це повірити. Я дізналася, що лікар успішно видалив всю пухлину головного мозку без будь-яких пошкоджень мого лицевого нерва”. 

Потім вона описала довгий шлях до одужання, який передбачав численні зустрічі з лікарями та обстеження у свого нейрохірурга.

Минуло близько двох місяців, перш ніж жінка почала зменшувати прийом знеболюючих препаратів, коли біль у трійчастому нерві почав відступати.

Через п’ять місяців після операції їй також дозволили знову робити легкі вправи, а потім витратити рік на відновлення сил. Вона все ще відчувала біль у черепі приблизно 18 місяців після операції.

“Це був один із найважчих періодів у моєму житті, і мій чоловік та діти допомогли мені пережити це”, — сказала вона. “Єдине, що я хочу зробити, це прожити своє життя з радістю і приносити радість іншим”.

Ванакер поділилася своєю історією, щоб підвищити обізнаність про пухлини мозку та попередити інших про тривожні ознаки їх наявності.

  • Вперше в історії: лікарі провели операцію на мозку плода в утробі матері
  • У Кропивницькому лікарі видалили жінці 10-кілограмову пухлину (фото)

  • В Інституті Шалімова у Києві видалили пухлину в печінці в "онлайн режимі": фото

Джерело матеріала
loader
loader