Лендліз для України. Політолог пояснив, чому його досі немає та коли чекати
Лендліз для України. Політолог пояснив, чому його досі немає та коли чекати

Лендліз для України. Політолог пояснив, чому його досі немає та коли чекати

28 квітня 2022 року Палата представників Конгресу США проголосувала за надання лендлізу Україні. 9 травня президент Джо Байден підписав закон. А чинності він набув 1 жовтня.

Документ мав на меті прискорити передання нашим збройним силам важливого військового обладнання шляхом скорочення бюрократичної тяганини.

Лендліз – це не про конкретні танки, системи Patriot чи Himars – це обіцянка Конгресу США і президента підтримувати Україну до перемоги у війні.

Політолог Олег Саакян у коментарі Фактам ICTV розповів, що означає лендліз та що з ним зараз відбувається.

За його словами, лендліз – це механізм, який дає змогу постачати Україні зброю та інші товари невійськового призначення.

Лендліз існує в кількох розрізах, наприклад у політико-символічному. Адже цей лендліз – пряма аналогія з лендлізом часів Другої світової війни, коли Сполучені Штати допомагали Радянському Союзу в боротьбі з нацистською Німеччиною.

Нинішній лендліз – це додатковий механізм, який дає змогу надавати Україні зброю в лізинг – тобто з майбутнім поверненням або ж компенсацією, якщо озброєння чи обладнання не було знищене, і є потреба його залишити.

Цей механізм необхідний і важливий у тому разі, якщо вичерпаються гроші, виділені рішенням Конгресу США, або ж фінансування через певні політичні аспекти неможливо буде збільшити. Тоді в американського президента залишається механізм лендлізу, щоб зробити це одноосібно з федеральних запасів.

– Для України лендліз – це запасний варіант, щоб формальне вичерпання програм не стало завадою для надання нам допомоги. Так США убезпечили нас від своєї ж бюрократії, – наголосив Олег Саакян.

Варто зауважити, що під лендліз потрапляє не лише військове обладнання. Механізм дає змогу надавати виробничі потужності, постачати пальне, тобто будь-яку продукцію Сполучених Штатів.

Олег Саакян заявляє, що це дуже важливо з огляду на процес відбудови критичної інфраструктури під час війни, нарощування промислових потужностей і для процесу повоєнної розбудови країни.

Лендліз зараз діє як механізм, але його ще жодного разу не застосовували. Тільки-но буде потреба – його одразу ж запустять.

Чи з’явиться в України величезний борг від лендлізу?

За словами політолога Олега Саакяна, колосального боргу Україна не матиме.

– Якщо техніка у боях була знищена, то Україна не повертатиме за неї гроші. Техніку, яка залишиться, ми маємо або повернути, або заплатити за неї… Зрозуміло, що певні позиції мали б залишитися в Україні, наприклад вже розгорнуті підприємства. Їх логічно було б викупити, – заявив Олег Саакян.

Він нагадав, що саме так було у Другу світову війну, коли десятки заводів, які працювали на теренах Союзу, так і там залишилися.

Лендліз не накладає на Україну жодних додаткових фінансових зобов’язань.

Те озброєння, яке нам надають у нинішніх програмах, ми не маємо повертати. А в рамках лендлізу – треба буде повернути.

Теги за темою
США Джо Байден
Джерело матеріала
loader
loader