Поза зоною: НСЗУ пояснило, чому у вихідні і свята не можна зв’язатися з сімейним лікарем
Поза зоною: НСЗУ пояснило, чому у вихідні і свята не можна зв’язатися з сімейним лікарем

Поза зоною: НСЗУ пояснило, чому у вихідні і свята не можна зв’язатися з сімейним лікарем

Певно, багато хто стикався з тим, що у вихідні чи святкові дні, або пізно ввечері не можна, за потреби, зв’язатися з сімейним лікарем. Вважається, що сімейний лікар мусить бути доступним пацієнтам, що підписали з ним декларацію, щодня 24/7.

У цьому впевнені пацієнти, і це, виявляється хибне уявлення. Чому? Роз’яснює НСЗУ.

По-перше, і найголовніше, сімейний лікар – не автомат, а людина.

Якщо у кожного з нас є чіткий графік роботи, то чому дивуємося, що він є і в сімейного лікаря. Лікар працює у визначений час. В ці години приймає пацієнтів і консультує хворих, яким надав номер свого телефону.

Звісно, багатьом може терміново знадобитися порада лікаря: і в святкові дні, і пізно ввечері? Що тоді робити?

Кожен заклад із надання первинної медичної допомоги має право організовувати порядок прийому пацієнтів на власний розсуд, звісно, з дотриманням вимог чинного законодавства, роз’яснює НСЗУ.

Тож на розсуд керівника закладу  віддається рішення про відкриття чергового кабінету для обслуговування населення поза годинами прийому пацієнтів сімейними лікарями, тобто, у вихідні, святкові та неробочі дні.

НСУ радить заздалегідь поцікавитися в амбулаторії, як бути, якщо знадобиться допомога лікаря в вихідний день? Які правила встановлені і чим вони регламентовані.

Наразі при погіршенні самопочуття і необхідності в медичній допомозі у вихідні дні, НСЗУ радить звертатися безпосередньо в ту амбулаторію чи медичний заклад, за яким ви закріплені.

Якщо ж ситуація гостра і терміново потрібна невідкладна допомога – телефонуйте на 103, або самостійно вирушайте в медзаклад, що надає  допомогу цілодобово.

Джерело:

Джерело матеріала
loader
loader