Сформували щелепу з ноги: 21-річна дівчина з Самбора тепер може жити нормально
Сформували щелепу з ноги: 21-річна дівчина з Самбора тепер може жити нормально

Сформували щелепу з ноги: 21-річна дівчина з Самбора тепер може жити нормально

Молодій дівчині із Самбора, що мала злоякісну пухлину щелепи, американо-українська команда лікарів зробила надскладну реконструктивну операцію – вони виправили дефект обличчя, використавши фрагмент кістки з … власної ноги пацієнтки.

Анні із Самбора – 21 рік. Злоякісну пухлину щелепи – тератому, їй діагностували при народженні. Назва пухлини з грецької перекладається, як чудовисько. Пухлина була великою – аж 20 см!

Новонародженій дівчинці щелепно-лицеві хірурги Львівської обласної дитячої клінічної лікарні Охматдит тоді життя врятували, але Ані було складно дихати та їсти. У 9 років її прооперували вдруге, але це не вирішило проблему. Дівчинка росла і страждала. Як фізично, так і морально.

Коли нещодавно до Львова приїхала команда хірургів зі США, їм показали пацієнтку, яка так довго і безнадійно  очікувала на допомогу.

Після обстежень Ані й запропонували оту складну реконструктивну операцію. Щоб виконати її потрібне було особливе обладнання, якого у Львові немає. Тож дівчину і її лікарку Христину Пограничну з Міжрегіонального центру дитячої щелепно-лицевої хірургії запросили до США, в Техас.

Планування операції тривало півроку.

Дівчині відділили частину кістки ноги разом із судиною, яка надалі живитиме щелепу. Такі мікроваскулярні операції – тривала робота: треба акуратно відпрепарувати кістку з судинами і помістити в ділянку дефекту у щелепі, перед тим сформувати її анатомічні особливості.

Тонка скульптурна робота.

І робили її висококласні фахівці. До порятунку Ані залучили Джейсона Поттера і Ланса Оксфорда – провідних американських пластичних хірургів, які спеціалізуються на мікровакскулярних реконструктивних операціях. Усе вдалося!

Аня вже повернулася додому. Знайомі чи не вперше побачили, що вона посміхається. За необхідності, призначать ще одну пластичну операцію для максимального косметичного ефекту.

Джерело і фото:

Теги за темою
США Львів
Джерело матеріала
loader
loader