Польща викликала російського посла "на килим" через перехоплення свого літака винищувачем РФ
Польща викликала російського посла "на килим" через перехоплення свого літака винищувачем РФ

Польща викликала російського посла "на килим" через перехоплення свого літака винищувачем РФ

Посла Російської Федерації у Польщі викликали "на килим" у польське Міністерство закордонних справ 10 травня. Причиною став небезпечний маневр з перехоплення 5 травня російським винищувачем Су-35 польского прикордонного літака L410 Turbolet, що здійснював політ над Чорним морем неподалік від Румунії.

У Польщі це розцінили як "прококаційну та агресивну поведінку російської сторони", російському дипломату у МЗС Польщі вручили ноту протесту. Про це повідомив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

"10 травня до МЗС викликали посла РФ у Польщі Сергія Андрєєва. Під час зустрічі російському дипломату вручено ноту протесту щодо інциденту російського винищувача з літаком Прикордонної служби Польщі", – наголосив Ясіна.

Причиною для виклику Андрєєва до МЗС Польщі став інцидент, що трапився 5 травня. Тоді польський прикордонний літак L410 Turbolet під час здійснення польоту  в рамках місії Frontex  над Чорним морем поблизу  повітряного простору Румунії був перехоплений російським винищувачем Су-35.

При цьому російський винищувач, за заявою польської сторони, тричі небезпечно наблизився до польського літака на відстань до п’яти метрів, унаслідок чого L410 Turbolet потрапив у турбулентність, а екіпаж ненадовго втратив керування літаком.

На щастя, унаслідок інциденту польські пілоти не постраждали. Однак у польському уряді одразу офіційно назвали маневри російського Су-35 "спланованою провокацією" РФ.

Наразі участь польського прикордонного літака L410 Turbolet в місії Frontex у Чорному морі призупинена.

"Ми рішуче засуджуємо провокаційну та агресивну поведінку російської сторони, що є серйозним міжнародним інцидентом", – зауважив  Ясіна, додавши, що більше у середу заяв представників МЗС з цього приводу не планується.

Нагадаємо, 3 травня повідомлялося, що винищувачі Британії та Норвегії перехопили російський літак-розвідник Ту-142 над Норвезьким морем.  Повітряне судно РФ знаходилося у повітряному просторі Великої Британії на північ від Шотландії. Російський літак не відповідав міжнародним правилам безпеки польотів і міг становити небезпеку для інших літаків у цьому регіоні. 

До того  авіація НАТО перехопила три військові літаки Росії над Балтійським морем, а винищувачі США два російські літаки – біля Аляски.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader