Росіяни напряглись: Британія передає Україні далекобійні ракети Storm Shadow
Росіяни напряглись: Британія передає Україні далекобійні ракети Storm Shadow

Росіяни напряглись: Британія передає Україні далекобійні ракети Storm Shadow

 

Велика Британія передає Україні крилаті ракети великої дальності Storm Shadow перед очікуваним контрнаступом.

Про це повідомив міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес депутатам у Палаті громад, інформує «Суспільне».

«Сьогодні я можу підтвердити, що Великобританія дарує Україні ракети Storm Shadow. Це звичайний високоточний удар на великій відстані. Передача цих систем зброї дає Україні найкращий шанс захистити себе від безперервної жорстокості Росії, особливо від навмисного нападу на українську цивільну інфраструктуру, що суперечить міжнародному праву. Україна має право на захист від цього», — сказав він.

Міністр зазначив, що Британія не стоятиме осторонь, поки Росія вбиває мирних жителів України.

«Росія повинна визнати, що лише її дії призвели до надання таких систем Україні», — сказав Воллес.

Раніше канал CNN з посиланням на кількох західних високопосадовців повідомив про передачу Україні ракет Storm Shadow.

Одне з джерел телеканалу зазначило, що Британія отримала запевнення від українського уряду, що ці ракети будуть використовуватися лише в межах суверенної території України, а не на території Росії. Офіційні особи Великої Британії часто робили публічні заяви, в яких називали Крим суверенною територією України, описуючи його як «незаконно анексований», зазначає CNN.

Ракета Storm Shadow є «справжньою зміною правил гри з погляду дальності дії», – сказав американський військовий високопосадовець. Він зазначив, що ракета надає Києву можливості, про які він просив з самого початку війни.

CNN зазначає, що це не перший випадок, коли Британія пішла далі США в зброї, яку вона готова надіслати Україні. Лондон був першим союзником, який оголосив, що надсилає сучасні західні танки в Україну, у січні пообіцявши поставити 14 танків Challenger 2, перш ніж США оголосили, що невдовзі після цього нададуть танки M-1 Abrams.

Як відреагували в Росії на передачу Україні ракет Storm Shadow

У Кремлі заявили, що російські збройні сили дадуть «адекватну відповідь» на постачання ракет, передає «РИА »Новости".

«Це потребуватиме адекватної відповіді наших військових, які, природно, ухвалюватимуть відповідні рішення з огляду на це», — сказав прессекретар президент РФ Дмитро Пєсков.

Що відомо про крилаті ракети Storm Shadow

Колаж Суспільного

Storm Shadow або SCALP — це крилата ракета великої дальності зі стелс-можливостями, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. Ракета має польотну масу до 1300 кг, а маса бойової частини – 450 кг. Заявлена дальність пуску цієї крилатої ракети складає понад 250 км в експортному варіанті, і до 560 км — для армії Франції та Британії.

Політ ракети до цілі відбувається на висоті 30-40 м з максимальною швидкістю до 1000 км/год в залежності від висоти польоту.

Ракета має дворівневу бойову частину. Спочатку перший кумулятивний заряд пробиває броню, бетон або землю, а потім основний заряд проникає всередину цілі, щоб завдати максимального ураження.

Storm Shadow призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, які добре захищені засобами протиповітряної оборони. Може використовуватися в будь-який час доби, складних метеоумовах та при застосуванні противником засобів радіоелектронної протидії.

Ракети Storm Shadow можуть бути встановлені на українських винищувачах радянського виробництва і мають радіус дії, щоб завдати ударів углиб окупованих Росією територій України.

Як зазначає портал Defence Express, бойова частина Storm Shadow важить 450 кг, що удвічі більше ніж в ATACMS. Крім того, літак із крилатою ракетою повітряного базування має значно більшу мобільність, ніж будь-який наземний тактичний ракетний комплекс.

Росіяни напряглись: Британія передає Україні далекобійні ракети Storm Shadow - Фото 1
Джерело матеріала
loader