Генетичний близнюк врятував життя 18-річному хлопцю з Дніпропетровщини
Генетичний близнюк врятував життя 18-річному хлопцю з Дніпропетровщини

Генетичний близнюк врятував життя 18-річному хлопцю з Дніпропетровщини

Українські медики вперше провели трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора.

Завдяки генетичному близнюку з Українського реєстру донорів 18-річному Олегу з Дніпропетровщини вперше в Україні здійснили трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора. Хлопцю допомогли в "Охматдиті".

Про це повідомляють у МОЗ.

"Минулого літа Олегові стало зле. Спочатку батьки подумали, що у хлопця звичайний тепловий удар, однак після аналізів стало зрозуміло: у дитини апластична анемія у важкій формі (стан, при якому кістковий мозок людини перестає виробляти достатню кількість клітин крові)", - повідомляють медики.

Олега вже почали готувати до трансплантації, однак, війна створила додаткові труднощі. 

До повномасшабного вторгнення РФ донорів кісткового мозку знаходили з усього світу і стовбурові клітини могли доставити в Україну літаком. Однак із початком повномасштабної війни цей шлях ускладнився, а час у цій ситуації критичний: від моменту забору до трансплантації має минути не більше 72 годин.

Врятувати життя Олега вдалося завдяки його генетичному близнюку з Українського реєстру донорів. Сьогодні хлопця вже виписали.

"На наше щастя, якась чужа людина підійшла як донор і дала єдиний шанс моєму синові на життя. Чим більше буде українців в реєстрі, тим швидше будуть знаходитися донори для наших діток", - каже мама Олега.

Охочих стати донором кісткового мозку безкоштовно реєструють на базі двох донорських центрів. Кожен може долучитися до реєстру і, можливо, теж врятувати чиєсь життя.

Тим часом громадянин США з трансплантованим серцем допомагає рятувати українців. Він здійснив понад дві тисячі трансплантацій. І саме він уперше у світі пересадив людині нирку генномодифікованої свині. 

Джерело матеріала
loader
loader