В Швейцарії село в Альпах терміново евакуюють через можливий обвал каміння
В Швейцарії село в Альпах терміново евакуюють через можливий обвал каміння

В Швейцарії село в Альпах терміново евакуюють через можливий обвал каміння

В східній Швейцарії влада наказала жителям села Брієнц евакуюватися через те, що маса каменів об'ємом в 2 мільйони кубічних метрів, що нависла над населеним пунктом, може впасти в найближчі тижні. Як пише The Guardian,  місцевих жителів зобов’язали виїхати до 18:00 п'ятниці. В той же час вони можуть тимчасово повертатися в село, але не залишатися на ніч.

За даними влади, вимірювання показали "сильне прискорення на великій площі" в останні дні, і "до 2 млн кубометрів скельного матеріалу впаде або сповзе в найближчі 7-24 дня".

Стародавнє село розташоване на південний захід від Давосу на висоті близько 1150 метрів. На сьогодні там проживає менше 100 жителів. Місцеві жителі запевнюють, що гора і каміння на ній рухалися з часів останнього льодовикового періоду. Протягом останнього століття село рухалося на кілька сантиметрів щороку, але останні 20 років цей рух прискорився, і зараз зсув зміщується приблизно на один метр на рік. Геологічні дослідження показують, що ситуація стала ще більш небезпечною.

За словами члена Ради з управління кризовими ситуаціями в місті Альбула Крістіана Гартманна, до складу муніципалітету якого входить Бріенц, за оцінками експертів існує 60% ймовірність того, що камінь розіб'ється на більш дрібні шматки, які можуть навіть не досягти села. Також існує 10% ймовірність того, що вся маса в 2 мільйони кубометрів може впасти вниз, загрожуючи життю, майну і самому селі.

Гартман наголосив, що на думку експертів керований вибух занадто небезпечний, оскільки для цього знадобиться буріння під скелею, що саме по собі є небезпечною операцією. Також не є можливим  зведення гігантської купи піску або стіни, щоб спробувати заблокувати розрив, адже висота стіни повинна бути не менше 70 метрів, щоб захистити село.

Теги за темою
Швейцарія
Джерело матеріала
loader
loader