G7 та ЄС обмежать експорт російських нафти та газу – Financial Times
G7 та ЄС обмежать експорт російських нафти та газу – Financial Times

G7 та ЄС обмежать експорт російських нафти та газу – Financial Times

Експорт російського газу та нафти до Європи хочуть обмежити.

Країни Групи Семи (G7) та Європейський союз планують ввести нові санкції проти Росії. Вони можуть торкнутися газових та нафтових трубопроводів, зокрема, нафтопроводу "Дружба".   

Про це пише Financial Times.

G7 планують ухвалити рішення за підсумками саміту в Японії, який пройде 19-21 травня у Хіросімі. Зокрема, йдеться про країни, які раніше відмовилися від російських ресурсів, але можуть повернутися до них.

Санкції унеможливлять відновлення експорту російського трубопровідного газу до Польщі та Німеччини. Брюссель може вжити аналогічних заходів щодо російських нафтопроводів.

Один із співрозмовників FT пояснив, що санкції потрібні, щоб "переконатися, що партнери не змінять своєї думки в гіпотетичному майбутньому". 

У проєкті резолюції йдеться, що країни G7 і надалі скорочуватимуть використання російських енергоносіїв, у тому числі запобігаючи "повторному відкриттю шляхів, раніше закритих через використання енергії Росією як зброї".

Financial Times зазначає, що навряд чи санкції покажуть швидкі результати. Проте у Брюсселі налаштовані рішуче, адже до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну частка російського газу в європейському імпорті впала з понад 40% до 10%.

Джерело матеріала
loader