В Україні зупинилося зростання цін на продукти, а деякі навіть подешевшали, зокрема, яйця. Експерти пов'язують це з тим, що на ринку збільшилася пропозиція від домогосподарств на фоні потепління, а попит зменшився.
Голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду обнадіяв тим, що така тенденція може зберегтися до середини літа, пишуть у пресслужбі ВР. Також він зазначив, що крім яєць, в країні дешевшають цибуля та буряк.
"Молода картопля, капуста, морква та буряк – все це наприкінці травня, на початку червня може піти в ціні на спад, коли збільшиться пропозиція від вітчизняних виробників. Є надія, що цього року буде більше фруктів, овочів та баштанних із деокупованих районів Херсона. А це може позначитися і на зменшенні цін на ці продукти", – повідомив він.
Проте депутат не може сказати точно, як сильно знизяться ціни на продукти, оскільки логістика під час війни дорога. Однак процеси вирощування тих самих овочів у регіонах відновлюється, що може вплинути на вартість.
Гречка подешевшала з початку року на 20%, бо її виростили достатньо для внутрішнього вжитку.
"Очікуємо, що ціна на гречку збережеться на тому рівні, що й зараз. Адже й цього року аграрії збільшують вирощування та виробництво цієї культури", – заявив Гайду.