У Нью-Йорку відбувся показ вистави, у якій вихідці з України розповідають свої історії
У Нью-Йорку відбувся показ вистави, у якій вихідці з України розповідають свої історії

У Нью-Йорку відбувся показ вистави, у якій вихідці з України розповідають свої історії

У Нью-Йорку на Мангеттені в Українському музеї з 5 по 14 травня проходив показ документальної вистави Undesirable Elements, Ukraine, що подає драматичні сторінки української історії України через розповіді вихідців з України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, у неділю відбувся останній показ вистави.

Одна з режисерів вистави, керівниця мистецької групи «Яра» Вірляна Ткач пояснила Укрінформові, що сюжет театрального твору будується на реальних історіях героїв, які є водночас акторами, про геноцид, депортації, репресії, вимушену еміграцію та війну.

За її словами, ідея перфоменсу належить відомому театральному режисерові-постановнику Нью-Йорка Пінг Чонгу.

«Він запитав мене, що би ми могли таке зробити, аби представити Україну, - розповіла Ткач. — Я сказала: подумаю… І згодом народилася ця вистава».

Усі п’ятеро героїв вистави безпосередньо пов’язані з Україною: або народилися там, або мають українське коріння. Їхні розповіді переплітаються з історією країни. Музичне оформлення доповнює розповіді.

«Ми хотіли показати, як росія намагалася знищувати Україну і як українці протистояли цьому, — зазначила Ткач. — І розпочинаємо нашу розповідь з 1876 року, коли вийшов Емський указ, що забороняв українську мову».

У Нью-Йорку відбувся показ вистави, у якій вихідці з України розповідають свої історії - Фото 1

Режисерка займалася відбором героїв та роботою над сценарієм.

Чонг, за його словами, мав не меті розповісти американцям про Україну мовою театрального мистецтва.

«До того, як ми дізналися про війну в Україні з новин, я ніколи не бачив американських фільмів чи телевізійних шоу про українців, – зазначив він. – І мені стало цікаво створити простір, де українці можуть промовляти до авдиторії бодай у рамках театрального проєкту».

У перші хвилини перфоменсу герої знайомлять глядача з українськими реаліями та фактами з історії, розповідають про бандуру, кольори українського прапора, а також про переслідування українців, Голодомор та війни.

«Україна зазнала три геноциди: проти українців, проти євреїв, Голокост, і проти кримських татар», – пояснюють вони.

Музична продюсерка Дарʼя Коломієць, як пояснила вона сама, – єдина з героїв, хто не проживає у США постійно, а здійснює поїздки до Нью-Йорка із власною культурною волонтерською місією. У виставі вона розповідає історію своєї прабабусі Катерини, що пережила Голодомор.

«Нині це найважливіший проєкт у моїй культурній місії, яка саме й полягає в тому, аби транслювати правду про українську історію через мистецтво, поширювати українську культуру й музику, розповідати про власний досвід переживання повномасштабного вторгнення росії в Україну, – сказала Коломієць. – Коли я вперше побачила готовий текст вистави, то була вражена. Від кожної історії хочеться плакати, вити, кричати».

До вистави залучені Коломієць, актор Джордж Дранс, який є нащадком емігрантів з України початку ХХ століття, композитор і бандурист Юліан Китастий, чий батько виїхав до США після звільнення з німецького табору, музикант Наріман Асанов, що походить з родини кримських татар, депортованих до Середньої Азії, одеська музикантка єврейського походження Леся Верба, яка перхала до Нью-Йорка кілька років тому.

Після премʼєри у Нью-Йорку творці Undesirable Elements Ukraine мають намір показати його в інших міста США та в Європі.

Теги за темою
Нью-Йорк
Джерело матеріала
loader
loader