Навіщо окупанти влаштували "евакуацію" із Запорізької області: у ГУР пояснили
Навіщо окупанти влаштували "евакуацію" із Запорізької області: у ГУР пояснили

Навіщо окупанти влаштували "евакуацію" із Запорізької області: у ГУР пояснили

Загарбники вивозять не тільки людей.

Російські окупанти масово евакуюють жителів із прифронтових населених пунктів у частині Запорізької області, яку вони наразі контролюють. Останнього разу подібна масштабна евакуація закінчилася втечею росіян із правобережжя Херсонщини. Одна з цілей - це вивіз лояльних до себе людей і дорогі матеріальні засоби.

Про це РБК-Україна розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк.

"Росіяни в Запорізькій області евакуюють своїх прибічників та колаборантів. Одночасно вони намагаються вивозити документи та матеріальні засоби - побутову техніку, викрадені автівки тощо, які можуть бути потенційно знищені внаслідок бойових дій. Тобто все, що для них є цінним, вони вивозять", - розповів він.

Крім того, під прикриттям так званої евакуації цивільного населення росіяни насправді проводять контррозвідувальні та фільтраційні заходи на тих територіях, де, на їхню думку, скоро йтимуть активні бойові дії.

"Крім того, вони проводять примусову депортацію під виглядом евакуації з територій, де, як вони вважають, будуть йти бойові дії. Вони, по-перше, не хочуть, щоб населення могло спостерігати за їхньої підготовкою до боїв – тобто це певні контррозвідувальні заходи. Це також і фільтраційні заходи, оскільки насамперед відбувається вивіз проукраїнського населення. І по-третє, росіяни бояться проведення на цих територіях якогось партизанського руху і внутрішнього спротиву", - зазначає Черняк.

Що відомо про "евакуацію" на Запоріжжі

5 травня так звана влада тимчасово окупованої частини Запорізької області вирішила вивезти жителів 18 прифронтових населених пунктів: Тимошівка, Смирново, Тарасівка, Орлянське, Молочанськ, Куйбишеве, Пришиб, Токмак, Мала Білозерка, Василівка, Велика Білозерка, Дніпрорудне, Михайлівка, Кам’янка-Дніпровська, Енергодар, Пологи, Кінські Роздори, Розівка. Таке рішення самопроголошений губернатор назвав "заходом безпеки" через нібито посилені обстріли ЗСУ.

Як повідомляють у Генштабі ЗСУ, із окупованого Токмака та Енергодара першими вивозять представників окупаційної адміністрації та колаборантів у напрямку Бердянська. Також змушують виїжджати місцевих жителів — насамперед тих, які отримали російські паспорти ще в перші місяці окупації. Вивозити мають також дітей, вчителів та вихователів.

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що росіяни в тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області спалюють мішками документи у приміщенні так званої поліції, а також вивозять техніку з окупаційного паспортного столу.

Джерело матеріала
loader
loader