Розробників гіперзвукових ракет Путіна масово заарештовують за держзраду
Розробників гіперзвукових ракет Путіна масово заарештовують за держзраду

Розробників гіперзвукових ракет Путіна масово заарештовують за держзраду

Розробників гіперзвукових ракет Путіна масово заарештовують за держзраду

Кримінального переслідування в Сибірському відділенні РАН вже зазнали 16 осіб.

Хвиля справ про державну зраду, що охопила Росію після початку війни в Україні, докотилася до найбільшого наукового центру російської оборонної промисловості. Про це пише The Moscow Times.

Як повідомляє видання, у вівторок, 16 травня, співробітники Інституту теоретичної та прикладної механіки, що спеціалізується на створенні гіперзвукових літальних апаратів, опублікували відкритий лист, в якому повідомили про арешт за підозрою в держзраді Валерія Звегінцева - доктора технічних наук та головного наукового співробітника, який заснував в інституті лабораторію «Аерогазодинаміки великих швидкостей».

Таким чином, вже троє вчених новосибірського Інституту заарештовані силовиками за статтею, максимальне покарання за якою цього року стало довічним – державна зрада.

Як виявилося, Звягінцев перебуває під домашнім арештом ще з 7 квітня.

Його безпосереднього керівника, директора ІТПМ Олександра Шиплюка, помістили в СІЗО “Лефортово” у серпні минулого року, через кілька днів після арешту головного наукового співробітника Анатолія Маслова. Обом пред'явлені звинувачення за тією ж статтею — 275 КК РФ «Держзрада».

За даними Academ.info, Маслова, зокрема, запідозрили у передачі Китаю даних, пов'язаних із гіперзвуковими технологіями.  

Шиплюк та Маслов понад 10 років займалися гіперзвуковими ракетами. Експериментальний дизайн такої зброї вони презентували ще у 2012 році на науковому семінарі у Франції. Через чотири роки з'явилася робота спільного авторства двох вчених про аеродинамічні дослідження при гіперзвукових швидкостях.

Шиплюк останніми роками також займався захисним покриттям гіперзвукових ракет.

Загалом у Сибірському відділенні РАН, яке відоме сильним потенціалом у фізико-математичній області, кримінального переслідування зазнали 16 осіб, включаючи екс-главу, академіка РАН Олександра Асєєва. Один із вчених - 54-річний Дмитро Колкер, завідувач лабораторії квантових оптичних технологій Новосибірського державного університету, - помер у московському СІЗО незабаром після арешту співробітниками ФСБ.

Про створення в Росії гіперзвукової зброї диктатор Володимир Путін оголосив 1 березня 2018 року. У ході послання Федеральним зборам він показав мультиплікаційну презентацію, де ворогів вражали протикорабельна ракета Циркон і плануючий блок Авангард. Останній, як стверджував Путін, розвиває швидкість понад 20 обертів і тане в польоті, як ескімо.

Нагадаємо, у ніч на 16 травня Київ зазнав  виняткову за своєю щільністю ракетну атаку - ворог запустив максимальну кількість ракет за найкоротший проміжок часу. Проте усі ці ракети були збиті силами українських протиповітряних сил, включаючи 6 ракет Кинджал, щодо яких Росія розповсюджувала легенду про їх невразливість.

Джерело матеріала
loader
loader