Оцінка ВПС США: Українців можна навчити літати на F-16 за чотири місяці – Yahoo News
Оцінка ВПС США: Українців можна навчити літати на F-16 за чотири місяці – Yahoo News

Оцінка ВПС США: Українців можна навчити літати на F-16 за чотири місяці – Yahoo News

Журналісти отримали відгук Військово-повітряних сил США щодо українських льотчиків, яких тестували протягом двох тижнів на авіасимуляторі на авіабазі США. Як зазначається, результати перевершили очікування Пентагону, висновок – льотчиків з України можна навчити використанню F-16 за чотири місяці. Видання Yahoo News опублікувало pdf-документ із ексклюзивною оцінкою ВПС США двох українських льотчиків.

Як зазначається, у документі з внутрішньою оцінкою ВПС США робиться висновок, що для навчання українських пілотів управлінню американськими винищувачами F-16 буде потрібно лише чотири місяці – набагато менше часу, ніж період, який неодноразово називали представники Пентагону.

Повідомляється, що документ, який був переданий ряду союзників по НАТО, які літають на F-16, містить детальну оцінку, проведену наприкінці лютого – на початку березня 2023 року на авіабазі Морріс Національної гвардії в Тусоні, штат Арізона, де базується 162-а дивізія ВПС США.

Двоє українських льотчиків, один з яких мав кваліфікацію на МіГ-29, а інший — на Су-27, за оцінкою, не проходили формальної підготовки з F-16. Вони пройшли коротке ознайомлення та були протестовані на авіасимуляторі, провівши дев'ять занять загальною тривалістю 11,5 години.

Українців оцінювали чотири досвідчені інструктори ВПС США, кожен з яких налітав тисячі годин на F-16.

Повідомляється, що українські льотчики змогли виконати низку технічних маневрів у змодельованих ними умовах, таких як посадка літака після відмови двигуна внаслідок аварії.

Обидва льотчики також могли "виконувати імітаційні атаки на основі параметрів, переданих під час польоту на симуляторі".

Основною проблемою навчання був англійський інтерфейс авіоніки F-16, хоча протягом двох тижнів в обох українських льотчиків спостерігалося "помітне покращення володіння англійською мовою".

Також льотчики Су-27 та МіГ-29 не були знайомі з польотами стандартних американських груп літаків, оскільки були навчені радянській тактиці.

У підсумку в оцінці робиться висновок: "З огляду на нинішній набір навичок, продемонстрований льотчиками ВПС України… чотири місяці – це реалістичний термін навчання".

  • Британія, Нідерланди, Польща та Бельгія готові навчати бойових пілотів України.
  • 10 травня 2023 року президент Чехії заявив, що союзники не дають Україні F-16 нібито через побоювання, що секретні деталі літаків зможуть захопити росіяни.
  • Німеччина вважає позитивом створення коаліції союзників з F-16 для ЗСУ, але брати участь у ній не буде.

Як Україна будує авіакоаліцію і чому сумніваються США: чотири фактори на шляху до F-16

Теги за темою
війна авіація
Джерело матеріала
loader
loader