Вмикає ногу пультиком: бійцю повернули здатність ходити завдяки вшитому стимулятору
Вмикає ногу пультиком: бійцю повернули здатність ходити завдяки вшитому стимулятору

Вмикає ногу пультиком: бійцю повернули здатність ходити завдяки вшитому стимулятору

Щоб відновити кровобіг по нозі Сергія, артерії замінили на штучні, перешили м’язи, сухожилля та нервові закінчення, а працювати сам нерв змусили вшитим під шкіру стимулятором.

Після поранення у бою контрактник ЗСУ Сергій Доля переніс понад два десятки операцій, але йому не просто врятували  ногу, він зміг ходити самостійно, йдеться в ТСН. 

Сам момент поранення Сергій погано пам’ятає, лиш бачив, що стікає кров’ю, але встати вже не зміг. “Наклав в собі на ліву ногу турнікет, на праву ногу я вже не встигав, бо зав'язався у нас ближній бій, пару хвилин була  пам’ять”, - розповідає він. 

Вже з часом  Сергію розкажуть, що у найближчій лікарні йому зупинили кровотечу, зробили перев’язку.  Але за 6 годин  у турнікеті нога відмерла. Здавалося, без радикального методу  не обійтися. Отямився Сергій за пару тижнів після поранення, але нижче від грудей тіла нібито і не було. Відчував лише цілодобовий фантомний біль і такий сильний, що і спати не міг. 

Спочатку лікарі Сергієві рятували ногу, потім знімали біль, операція за операцією. З особливостями бойових травм наші нейрохірурги раніше не стикалися. “Це  не значить, якщо ми раніше не стикалися з військовою травмою, що ми не були підготовлені. Наша спеціальність вийшла із війн, із тих поранень, які були на полі бою і з цього формувалася нейрохірургія”, - кажуть медики.

До Київського інституту нейрохірургії Сергій потрапив  через три місяці після поранення. Відмерлу ногу лікарі мали змусити знову ходити. Перші самостійні кроки він зробив після 14- ї  операції. “Поріжуть ногу, лежиш тиждень-два і знову вчишся ходити, знову операція і знову вчишся ходити”, - каже Сергій. 

Інструменти для проведення бійцю операцій допомог доправити до Києва лікар   Люк  Томич. Він збирав гуманістарну допомогу у США разом з іншим нейрохірургом Рокко Армонда.   Американські лікарі і раніше  консультували  та оперували українців, а від початку повномасштабного вторгнення почали допомогати і витратниками. Люк Томич добре знає, що таке  війна, колись його дід та баба тікали з України від Другої світової. 

Люк Томич  каже, що нині він не лише ділиться власним досвідом. Навпаки, вчиться і в українських лікарів. 

Щоб відновити кровобіг по нозі Сергія, артерії замінили на штучні, перешили м’язи, сухожилля та нервові закінчення, а працювати сам нерв змусили вшитим під шкіру стимулятором. Стимулятор на батарейках, працює він за допомогою пульта.  Нейрохірург Ігор Третяк каже, такі пристрої можуть допомогти знову стати на ноги бійцям, які  мають порушення  функції  нервів ніг.  “У нас є буквально одиниці, де ми кажемо, що ми не можемо досягнути якогось покращення, інша справа - це покращення на 20-30 відсотків, чи на 90 відсотків порівняно з тим, що було. 100% відновити - це дуже проблематично, але покращити  якість життя ми майже у всіх випадках досягаємо, зняти болі, покращити рухи, повернути чутливість”, - каже лікар. 

Реабілітація після таких операцій -  рік, але все залежить від вмотивованості пацієнта. Сергій Доля у лікарні  вперше поцілував та притиснув  до грудей свою новонароджену донечку Уляну.  “У мене було одне бажання - це, як мрія така, ви не повірите, просто взяти дитину, візочок і просто прогулятися. От і все, що мене ставило на ноги”, - каже боєць. 

Сергію ще навіть не зняли швів, а він уже думає, чим може бути корисним на фронті. Сила духу, це власне те,  що найбільше  вражає в Україні, американських хірургів. “Вони всі були сильно поранені, але перше питання було, коли  я можу назад до фронту і це надихає”, - кажуть закордонні лікарі.  

Десант річкової флотилії показав себе в дії: готові виконувати завдання у різних регіонах України

Українців знову просять у пікові години економити електрику, щоб не мати відключень взимку

Укриття під замком під час повітряних атак: власники приміщень дедалі частіше відмовляють у доступі

Джерело матеріала
loader
loader