Люди вже давно перестали розцінювати прийом їжі лише як щось необхідне для життя. Це цілий ритуал, який може подарувати чималу насолоду. Тільки но уявіть, як багато різноманітних страв ви куштували, а як різні міста (чи навіть люди) у вас асоціюються з конкретними смаками. Тож гастрономічний туризм нині – не щось дивакувате, це популярний вид відпочинку.
Прованс (Франція)
Місцеві кухарі дуже серйозно ставляться до якості продуктів, з яких готують свої кулінарні шедеври. У прованських ресторанах ви рідко побачите несезонні страви, м’ясо з супермаркету чи овочі, щедро "приправлені" пестицидами.
Тут панує ідеологія екологічного харчування, тож більшість закладів мають угоди з місцевими фермерами та ретельно перевіряють якість усіх продуктів. Саме тому Прованс входить у добірку найкращих гастрономічних напрямків Європи.
Що спробувати
- М'ясо по-прованськи – це ніжна яловичина, яку тушкують цілих 8 годин у глиняному горщику, додавши овочі, бекон, цедру апельсину і червоне вино. Готують таку смакоту переважно взимку та подають її до столу з полентою – кукурудзяною стравою, що на смак дуже нагадує мамалигу.
- Рататуй – кулінарна візитівка Провансу, яка найкраще смакує влітку та восени. Страву готують виключно з сезонних овочів, зокрема додають помідори, цукіні, перець, баклажани. Все це нарізають кільцями та тушкують з оливковим маслом та травами. Інколи додають ще й томатний соус.
- Нісуаз – смачний літній салат, до якого додають багато овочів, анчоуси та варені яйця. Досі невідомо, де насправді з’явився цей рецепт, адже за нього "йде боротьба" між різними країнами. Проте жителі Провансу абсолютно впевнені, що страва цілковито належить їм.
Альта Бадія (Італія)
В Італії практично кожне місто славитьтся унікальними гастрономічними шедеврами. Чого тільки вартує місцева піцца чи ніжна паста. Проте кухня Альта Бадії дуже відрізняється від усього, що ми звикли бачити у цій країні.
Що спробувати
- Тутрес – неймовірно ніжні оладки, у які додають начинку зі шпинату, маку, рікотти, квашеної капусти чи картоплі. Смакує ця страва з різними місцевими соусами та, звичайно, якісним вином.
- Суп з ячменю неначе створений для прохолодних днів. Він готується на наваристому бульйоні. Додаються до цієї страви ще й овочі та копчене м’ясо.
- Канедерли – це відварні вироби з тіста, які подають до перших страв. Їх готують, зазвичай, з різними начинками. Найбільше місцевим жителям подобаються канедерли з копченим м’ясом, грибами або квашеною капустою.
Валлетта (Мальта)
Мальтійські страви об’єднали в собі все найкраще з арабських, французьких, британських та сицилійських кулінарних традицій. Є тут і національні особливості, що вразать ваші рецептори з першої секунди.
Що спробувати
- Лампукі – це пиріг, що готується з білої риби, помідорів та каперсів. Все це запікається в листковому тісті та щедро посипається м’ятою.
- Тушкований кролик теж дуже подобається туристам, що приїздять у Валетту. Готують його у винному маринаді та травах.
- Пастицці – ще одна традиційна мальтійська страва. Це листкові тістечка з сиром або горохом. Продаються вони ледь не на кожному кроці.
Амстердам (Нідерланди)
Амстердам славиться не лише всесвітньо відомими тістечками з канабісом. Будь-який гурман оцінить місцеву кухню, насичену європейськими стравами з індонезійським акцентом. Насичені смаки, велика кількість спецій та унікальні рецепти – все це чекає на вас у цьому яскравому місті.
Що спробувати
- Гороховий суп, безперечно, полюбляє більшість місцевих жителів. Він вариться дуже густим і за консистенцією нагадує суп-пюре. Але має не звичний нам жовтий, а яскравий зелений колір. До страви додаються копчені сардельки та багато м’яса.
- Стамппот – традиційне нідерландське пюре, що робиться на основі цибулі, картоплі та моркви. Подається з тушкованими овочами або м’ясними кульками, схожими на наші котлети.
- Крокери – найпопулярніша закуска Амстердаму. Вона робиться як з м’яса, так і з овочів, приготованих у фритюрі. Подається з кетчупом або будь-яким іншим соусом.
Відень (Австрія)
Віденська кухня відрізняється від усього, що ви коли-небуть куштували. Тут так багато різноманітних страв, як солодких, так і солоних, що кожен зможе знайти щось для себе. Але радимо розпочати з місцевої кави, смак якої ви ніколи не забудете.
Що спробувати
- Тафельшпіц – це відварена яловичина, що подається з яблучним пюре, сметанним соусом або шпинатом та щедро поливається бульйоном. На гарнір вам можуть запропонувати печену картоплю або фасоль. До речі, це улюблена страва імператора Франца Йосифа І, який правив Австрією в ХІХ столітті.
- Гарячі сосиски смажаться на грилі та продаються практично на кожному кроці. Це найпопулярніший фаст-фуд Відня, який тут просто обожнюють.
- Віденські реберця обов’язково слід замовити в одному з місцевих пабів, де подається крафтове австрійське пиво. Їх обсмажують на повільному вогні зі спеціями та подають з різними соусами.
Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!